Wat kunt u voor Zwarte Piet doen, zou Kennedy vragen

null Beeld anp
Beeld anp

SYLVAIN EPHIMENCO - Toen ik Geert Wilders gisteren zag bij het ochtendprogramma van WNL wist ik natuurlijk hoe laat het was. Zo vlak na een nieuwe onthoofding zou Geert natuurlijk met een nieuw pakket aan anti-djihad-maatregelen komen. Boos was Geert inderdaad, maar zijn woede betrof een ander soort landverraders dan Syriëgangers: zij die aan Zwarte Piet voortdurend blijven rommelen, ook in de zomer.

Ephimenco

Daarom stelde de PVV-leider voor om een Zwarte Pietenwet door het parlement te loodsen. Om de beroemde knecht uit de klauwen van de Zwarte Piet-coupplegers te redden. Wilders: 'Piet moet zo zwart als roet. Martin Bosma heeft het hele weekeinde aan die wet gewerkt'.

Nu pas schrok ik. Een heel weekeinde! Ik voelde een schuldgevoel bij mij opkomen en de beroemde woorden van John Fitzgerald Kennedy galmden ietwat aangepast door mijn hoofd: 'Vraagt u zich niet af wat Zwarte Piet voor u kan doen, maar wat u voor Zwarte Piet kunt doen.' Maar terwijl ik het hele weekeinde met futiliteiten bezig was, zorgde PVV-ideoloog Martin Bosma voor een wet die garandeerde dat Zwarte Piet er 'zo zwart als roet' zou blijven uitzien. Ook de sinterklaasliedjes zullen door de Zwarte Pietenwet worden beschermd.

Dit is ook nodig volgens inktbroeder Schouten gisteren in Trouw, die me overtuigde van de pornografische draai van de nieuwe versie: 'Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet.' Schouten: 'Iedereen weet dat een piet een mannelijk geslachtsdeel is.' Iedereen behalve ik. Ik rende gisteren naar de site synoniemen.net en vond inderdaad ons pietje tussen woorden als paal, piel, pielemuis, piemel, pik, pisser, potlood en plasser. Maar wat ik eveneens ontdekte, bezorgde me een nieuwe schok want als synoniem voor penis was ook 'roe' opgenomen. U begrijpt het al: 'Wie stout is krijgt de roe.' Herschreven of niet, die sinterklaasliedjes blijven wel zwaar verdacht.

Verward
Nogal in de war probeerde ik zo goed en zo kwaad als het ging de krant verder te lezen. Toen viel mijn oog op de brief van lezer Jansen te Amsterdam: 'Zwarte Piet is van ons allemaal en dus zou ons eerst allemaal via een representatieve, nationale enquête gevraagd moeten worden: mag Zwarte Piet veranderen?' Plotseling dacht ik aan het Zwarte Pietrapport van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dat in juni was verschenen met als titel: 'Zwarte Piet - Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest'.

Nadat ik door de 115 (!) pagina's was gekomen, onthield ik een zinnetje: 'Uit de bovenstaande enquêtes wordt duidelijk dat een grote meerderheid van de ondervraagde personen Zwarte Piet in de huidige uiterlijke verbeelding wenst te behouden'. Deze meerderheid werd overigens door het programma 'EenVandaag' met precisie gekwantificeerd: van de 19.000 ondervraagden vond 95 procent tegen 4 procent (!) dat je met je rotpoten van Zwarte Piet moet afblijven.

Die Pietenwet van Wilders en Bosma kan dus weer diep in de la. Wel zonde van dat 'hele weekeinde werken'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden