Wat kunnen we verwachten van de debatten?

Mitt Romney en Barack Obama komen deze week voor het eerst tegenover elkaar te staan in het debat. Beeld ap
Mitt Romney en Barack Obama komen deze week voor het eerst tegenover elkaar te staan in het debat.Beeld ap

Miljoenen mensen zullen er naar kijken: de debatten tussen de Amerikaanse presidentskandidaten. In totaal zullen Barack Obama en Mitt Romney drie keer tegenover elkaar staan en aanstaande woensdag- op donderdagnacht om 03.00 uur (Nederlandse tijd) doen ze dat voor het eerst.

Sacha Kester

Het onderwerp van het eerste debat dat woensdag in Denver wordt gehouden, is binnenlandse economie - het stokpaardje van Romney. Verwacht wordt dan ook dat hij direct de aanval zal openen: onder Obama gaat het alleen maar slechter met de economie, en als ik president ben, zal ik banen creëren, luidt zijn centrale boodschap. Hij heeft het hard nodig dat deze boodschap over komt, want de Republikeinse kandidaat begint steeds verder te zakken in de peilingen.

Daarom zal hij waarschijnlijk ook tijdens het tweede (16 oktober, Kentucky) en derde debat (22 oktober, Boca Raton, Florida) de aanval inzetten. Het onderwerp van deze beide debatten is binnenlandse en buitenlandse politiek, en wat betreft het laatste onderwerp zal Romney proberen om Obama neer te zetten als een zwakke president, die met name in het Midden-Oosten zijn tanden niet laat zien.

Presidentieel

Het is aan Obama om beheerst en presidentieel op deze aanvallen te reageren. Punten waar hij Romney op zal aanvallen is de geheimzinnigheid rond dienst belastingaangiftes en feit dat hij een deel van zijn enorme vermogen in belastingparadijzen heeft gestald. Verder zal hij erop wijzen dat de economische plannen van Romney nogal vaag zijn, en dat de Republikein er niet lijkt te zijn voor de armen en de middenklasse.

Alle debatten worden om 03.00 uur 's nachts Nederlandse tijd gehouden. Voor de liefhebbers: ze worden uitgezonden op onder meer CNN, FoxNews en MSNBC. Er is ook livestream om het internet. Mensen die er ook over willen debatteren kunnen in de Melkweg in Amsterdam terecht.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden