Wat kunnen politie en justitie doen?

Afluisteren, filmen, volgen en verstoren

PERDIEP RAMESAR

Politie en justitie gebruiken hun hele arsenaal aan mogelijkheden bij de opsporing en eventuele vervolging van djihadisten in Nederland. Een aantal bijzondere maatregelen op een rij.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) benoemt vijf officieren van justitie die zich speciaal met djihadisme in Nederland zullen bezighouden. Zij buigen zich over het strafrechtelijk onderzoek en de vervolging van de mannen en vrouwen die worden verdacht van djihadisme. Deze aanklagers hebben onder meer ervaring met terrorisme-zaken. Deze gespecialiseerde officieren zullen vooral actief zijn op centrale punten in de drie Nederlandse regio's waar djihadistische netwerken actief zijn, zoals Den Haag (netwerk Den Haag - Rotterdam - Zoetermeer-Delft - Amsterdam), Utrecht (netwerk Utrecht - Hilversum - Almere - Huizen en nu ook Amersfoort) en Arnhem (netwerk Arnhem - Nijmegen). Terrorisme valt doorgaans ook onder het landelijk parket.

De nationale politie heeft landelijk een team van informatiespecialisten en rechercheurs die werken aan de analyse en opsporing van djihadisten. Zij verzamelen zoveel mogelijk informatie, analyseren die en lopen die na in hun onderzoeken. Aanvankelijk was het vooral een team van politiemensen gespecialiseerd in informatie en inlichtingen, vanwege de veelvuldige aanwezigheid van de djihadisten op internet en sociale media. Later zijn daar rechercheurs aan toegevoegd, die uiteindelijk het politie-onderzoek en eventuele aanhoudingen doen.

De politie heeft ook teams die zich in de verschillende regio's buigen over het djihadisme. De regionale recherche van de politie-eenheid Den Haag bijvoorbeeld heeft een team dat het onderzoek 'Context' draait. Resultaten van het werk van dat team zijn onder meer de arrestaties van de prominente Haagse djihadisten Azeddine C. alias Abou Moussa en zijn echtgenote, Oussema C. alias Abou Yazeed en Rudolph H. alias Abu Suhayb. De laatste blijft nog zeker twee maanden vastzitten.

Ook gebruikt de politie alle opsporingsmethoden die voorhanden zijn en waar toestemming van het OM voor is. Er wordt veelvuldig afgeluisterd en gevolgd, zoals dat bij criminelen ook gaat. De activiteiten op internet worden eveneens nauwgezet gevolgd.

Bij de beruchte demonstraties van djihadisten deze zomer in de Haagse Schilderswijk bijvoorbeeld, was ook altijd een videowagen van de politie aanwezig. Van daaruit werden de demonstranten en hun bewegingen gefilmd of gefotografeerd. Bruikbare beelden worden aan dossiers toegevoegd, met name voor herkenning van personen. Die mensen worden dan vervolgens gelinkt aan andere informatie die voorhanden is. Zo kunnen verbanden tussen verdachten worden gevonden.

Een methode met een dubbel doel is die van 'verstoring'. Dan wordt een verdachte hinderlijk gevolgd door de politie, vaak in de politie-auto en in uniform. De agenten hebben dan tot taak om de verdachte dusdanig te storen dat hij zijn 'werk', zoals het eventueel ronselen van jongeren voor de gewapende djihad, nauwelijks meer kan doen. Het andere doel is dat de gangen van de verdachte op deze manier worden nagegaan. Alles wat gezien wordt, wordt in het onderzoek genoteerd. In dit verband voert de politie geregeld bij specifieke figuren op straat controles van de identiteitspapieren uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden