Wat kunnen Amerikaanse ziekenhuizen leren van Indiase?

Indiase ziekenhuizen verrichten dezelfde operaties als Amerikaanse, maar dan goedkoper Beeld afp
Indiase ziekenhuizen verrichten dezelfde operaties als Amerikaanse, maar dan goedkoperBeeld afp

Indiase ziekenhuizen verrichten dezelfde operaties als Amerikaanse, alleen doen ze het tegen veel lagere kosten. De zorg is gelijkwaardig, maar de prijs ligt tot 80 procent lager. Hoe kan dat?

360 Magazine

Onderzoekers Vijay Govindarajan en Ravi Ramamurti onderzochten negen Indiase ziekenhuizen die overeenkomen met Amerikaanse ziekenhuizen. Ze verrekenden de factor van het lagere salaris van Indiase artsen en verpleegkundigen, anders zou de vergelijking niet eerlijk zijn.

Zelfs als Indiase ziekenhuizen hun hartchirurgen Amerikaanse salarissen zouden betalen, dan zouden de kosten voor operaties nog steeds slechts 20 procent bedragen van wat het in Amerikaanse ziekenhuizen kost, zo vonden de onderzoekers.

Efficiënt omgaan met middelen
Hoe kan het verschil zo groot zijn? Indiase ziekenhuizen werken zoveel goedkoper omdat ze efficiënter met hun middelen omgaan, ontdekten de onderzoekers. In India is men gewend aan armoede en schaarste. Personeel, middelen en materialen moeten dus zo efficiënt mogelijk worden ingezet om de gezondheid van patiënten te garanderen.

De Verenigde Staten zijn een land van overvloed waar artsen en bestuurders veel minder gewend zijn om naar een optimale allocatie van arbeidskracht, materialen en geld te kijken. In een Amerikaans ziekenhuis is geen sprake van tekort aan verband, antibiotica en jodium.

Bovendien verwachten Indiase patiënten kwaliteit van hun artsen en ziekenhuizen. Ze betalen 60 tot 70 procent van de behandelingen zelf en voelen het dus direct in hun portemonnee als ze moeten terugkomen voor bijvoorbeeld een hersteloperatie.

Artsen doen alleen medisch werk
Volgens de onderzoekers is er nog een reden voor de lagere kosten in Indiase ziekenhuizen. In India doen artsen alleen medisch werk. Alle andere verrichtingen worden uitgevoerd door lager gekwalificeerd, en dus goedkoper, personeel. De tijd van de dokter is te kostbaar om de bloeddruk te meten of de administratie te doen.

Omdat Indiase artsen alleen medisch werk doen, zoals opereren, zijn ze veel productiever dan hun Amerikaanse collega's.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden