Wat kost een beugel?

Beugels zijn te duur, liet minister Bomhoff van volksgezondheid deze week weten. Hij wil dat orthodontisten hun tarieven met een kwart omlaag doen. Hoeveel moet de consument eigenlijk betalen voor het recht laten zetten van zijn gebit?

Petra Noordhuis

Volgens de Consumentenbond kost een behandeling bij de orthodontist gemiddeld 1400 euro, maar is een bedrag van 2000 euro geen uitzondering. De totale prijs is afhankelijk van het soort beugel, de duur van de behandeling en de behandelaar. Het is doorgaans goedkoper om zich bij een tandarts een beugel aan te laten meten dan bij een orthodontist.

Op de website van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) staat een tarievenlijst met de huidige maximumtarieven. Volgens die lijst kost een standaardbehandeling van twee jaar met een uitneembare beugel 1300 euro. Door ingrijpen van Bomhoff zou dat in januari 975 euro worden. Een even lange behandeling met een vaste beugel en zogeheten 'slotjes' kost nu 1800 euro en moet straks 1350 euro gaan kosten. Twee jaar 'slotjes' dragen is de duurste beugelbehandeling. De prijs daarvan is 2300 euro en moet worden verlaagd tot 1725 euro.

Orthodontisten zijn vrij om minder te vragen dan de maximumtarieven, maar de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) verwacht niet dat dit veel voorkomt.

De orthodontisten menen dat de tarieven gerechtvaardigd zijn. Volgens hen baseert de minister zich op verouderd onderzoek van het NMT. Dit terwijl de vereniging binnenkort met een nieuw rapport komt, uitgevoerd door CapGemini/Ernst & Young;, waaruit blijkt dat de huidige tarieven gebaseerd zijn op reële gegevens.

De kosten voor de beugelbehandelingen worden door lang niet alle ziektekostenverzekeraars volledig vergoed. Gemiddeld kunnen driekwart van de beugelkosten -voor kinderen onder de achttien jaar- bij de verzekeraar worden gedeclareerd.

De rest moeten de ouders zelf betalen. Als Bomhoff zijn zin krijgt, gaat ook de eigen bijdrage omlaag, waarschijnlijk met ongeveer 200 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden