Het consult

Wat kan ik doen aan de jeuk in mijn voetzool?

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

'Inwendige jeuk' in de voetzolen, wat kan daarvan de oorzaak zijn? En de oplossing? 'Begin met een bezoekje aan de huisarts.'

Zo eens in de twee weken wordt de lezer wakker (77) door wat hij noemt 'een min of meer gekmakende jeuk' aan een van beide voeten. Die kan tien minuten aanhouden maar met hetzelfde gemak drie kwartier. Wie jeuk heeft, gaat krabben ook al is het niet verstandig, maar in dit geval helpt krabben niet. De jeuk zit aan de binnenkant van zijn voet: onderop of aan de zijkant. Zo'n tien jaar duurt dat al en de jeuk komt uitsluitend 's nachts voor, nooit overdag.

Wat te doen? Dinanda Kolbach, zelfstandig dermatologe in Maastricht, zou de lezer graag willen helpen. "Maar dit lijkt mij geen dermatologisch probleem." Ze verwijst naar een andere opmerking van deze lezer, die schrijft dat hij 's nachts last heeft van koude benen en daarom een kruik meeneemt naar bed. "Misschien dat warme sokken zouden kunnen helpen. Maar dit lijkt mij eerder iets voor de neuroloog."

Leo Visser beoefent dat specialisme in het Tilburgse Elisabeth-TweeStedenziekenhuis. Hij kan geen diagnose geven zonder de lezer te zien en raadt hem aan te beginnen met een bezoek aan de huisarts. "Daar kan goed worden gekeken naar de voet. Misschien is er toch een huidprobleem."

In de spreekkamer van Visser komen vaak mensen met zogeheten 'polyneuropathie', ofwel schade aan de zenuwen. Daarvan bestaat een 'fijne' variant, dat wil zeggen dat het uiteinde van een deel van de vele kleine zenuwen die het menselijk lichaam heeft, afsterft. Dat klinkt misschien dramatischer dan het is, het is een verschijnsel dat met het klimmen der jaren vaker komt. Lastig is het wel, patiënten klagen meestal over tintelingen.

Pijnstillers

Heel vaak gaat het ook om de voet - van alle lichaamsdelen immers het meest verwijderd van het lichaamscentrum en de hersenen die de zenuwen aansturen. De klachten kunnen veroorzaakt worden door suikerziekte, mogelijk moet de lezer dat laten uitsluiten via de huisarts. Diabetes kan immers ook op latere leeftijd ontstaan. Als dit werkelijk de oorzaak is, brengt de oplossing (regulering van de glucosewaarden in het bloed) vaak verbetering mee van de klachten die de lezer meldt.

Zo niet, dan is er altijd de mogelijkheid van pijnstilling. Paracetamol helpt hier onvoldoende tegen, er zijn speciale pillen tegen zenuwpijn. Die hebben als enige bijwerking een zekere slaperigheid, maar dat zal de lezer 's nachts toch niet erg vinden. Verder is dat een keuze van de patiënt zelf: wie er zoals de lezer niet vaker dan twee-wekelijks last van heeft, ziet wellicht af van deze medicijnen.

Hoe aannemelijk is het dat de lezer inderdaad last heeft van polyneuropathie? "Het zou kunnen, maar dat hij eerder jeuk ervaart dan tintelingen en dat die jeuk maar af en toe optreedt, dat past weer minder in het beeld", zegt Visser. Er zijn andere mogelijkheden. De lezer zou eens moeten registreren in welke houding hij 's nachts wakker wordt met de jeuk. "Van mensen met het carpaal tunnelsyndroom weten we dat die vaak in de nacht klachten kunnen hebben, bijvoorbeeld als ze een tijdje met gebogen polsen lagen", zegt Visser. Mogelijk draaide de lezer zijn enkels waardoor de zenuwen in de voet beklemd werden, met de jeuk tot gevolg.

Naar de huisarts dus, als de lezer het probleem ernstig genoeg vindt. En ondertussen warme sokken aantrekken? "Van mijn patiënten hoor ik wel eens dat ze meer last hebben van hun klachten als het koud is", zegt Visser.

Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl of schrijf de gezondheidsredactie.

Lees hier meer afleveringen van Het Consult.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden