Wat kan de politiek met 1,9 miljard euro als de dividendbelasting blijft?
Na een jaar van vurig verzet wil de oppositie iets te zeggen krijgen over hoe het geld moet worden verdeeld. Daarop maken ze weinig kans.
“Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer”, aldus SP-leider Lilian Marijnissen. “Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield”, aldus Jesse Klaver van GroenLinks. Hij noemt het besluit “een overwinning voor de democratie”. Ook Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV vindt dat de maatregel direct moet worden ingetrokken. “Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt.”
Het werd niet hardop gezegd, maar er zal bij de oppositie ook een ietsiepietsie spijt zijn over de langbevochten draai van het kabinet vrijdag. De dividendbelasting was een dankbaar mikpunt voor kritiek op de liberale koers van Rutte III, zeker in de aanloop naar de Statenverkiezingen volgend jaar. Dan staat ook de meerderheid die het kabinet nu in de Eerste Kamer heeft, op het spel.
Vestigingsklimaat
Blijft de heffing op winst voor aandeelhouders intact, dan levert dat 1,9 miljard euro per jaar op. Ongetwijfeld zal de oppositie dit bedrag willen claimen voor bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of het milieu. Veel kans maken die verzoeken niet, liet Rutte vrijdag al doorschemeren. De afschaffing maakt immers deel uit van een heel pakket maatregelen ter verbetering van het vestigingsklimaat voor bedrijven. Nu dat ‘op de zeef gaat’, in de woorden van Rutte, zullen ook de aanpassingen in die hoek gezocht worden.
De coalitie zal hiervoor het regeerakkoord gaan openbreken. Dan komt bijvoorbeeld ook verdere verlaging van de vennootschapsbelasting op tafel, of andere vormen van lastenverlichting voor bedrijven. Maar de premier wilde daar vrijdag nog niet op vooruitlopen. Coalitiepartners D66 en ChristenUnie waren nooit voorstander, maar tekenden destijds voor het regeerakkoord. Ook zij kunnen nu de Statenverkiezingen rustiger tegemoet zien, zonder als multinational-vriendjes te worden weggezet. Richting VVD zullen ze voorzichtig zijn met nieuwe wensen, nu Rutte deze enorme politieke veer heeft moeten laten. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelde zich alvast constructief op. “Ik heb goede hoop dat we er op een goede manier uit komen.’’
Het CDA heeft de maatregel wel altijd verdedigd. Net als Rutte is CDA-leider Sybrand Buma daarom ‘teleurgesteld’ in de stap van Unilever. “Het gaat over de toekomst van onze economie, maar bovenal over de banen van heel veel mensen.”
Het kabinet zal de aanpassingen snel afronden. In hooguit een paar weken, zei Rutte vrijdag. Sinds Prinsjesdag ligt het wetsvoorstel met de overige belastingplannen al klaar. Eind deze maand debatteert de Kamer erover, en begin november wordt er gestemd.
Lees ook: De afschaffing van de dividendbelasting lijkt van de baan, en dat is pijnlijk voor Rutte
Rutte verdedigde de afschaffing van de dividendbelasting tegen de klippen op. Nu gaat die vrijwel zeker niet door. Een pijnlijke nederlaag.