Wat kan de burgemeester doen?

Pedoseksueel Benno L. leeft onder mensonwaardige omstandigheden, vindt zijn advocaat Pieter van der Kruijs.

Hoewel oud-zwemleraar L. zijn gevangenisstraf wegens misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes heeft uitgezeten, kent zijn hernieuwde vrijheid veel beperkingen. Sinds NRC Handelsblad zaterdag schreef dat hij in een seniorenflat in Leiden woont, kan hij al helemaal geen kant op. De buurt is boos en angstig. Ze protesteert met teksten waarin L. een toekomstig verblijf in de hel wordt gewenst.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink krijgt kritiek van de omwonenden van Benno L. omdat hij de buurt niet meteen waarschuwde voor zijn komst. Maar de burgemeester recht zijn rug. Hij organiseert bewonersbijeenkomsten en vertelt in openheid waarom hij de buurt niet eerder informeerde.

"Er rust een taboe op het huisvesten van zedendelinquenten en dat is de reden dat ik de buurt niet vooraf heb geïnformeerd", legt hij zijn beleid uit. "Ik heb ervoor gekozen (...) om zo in alle rust ervaring op te doen en te kijken hoe de situatie verloopt."

Het lijkt alsof het huisvesten van zedendelinquenten voor burgemeesters is verworden tot een hoofdpijndossier. In de praktijk valt dat mee. Er zijn een paar geruchtmakende kwesties, zoals die rond Benno L. en een andere pedoseksueel, Sytze van der V. De namen van deze hoofdrolspelers in verschillende zedendrama's zijn door vooral de vele juridische procedures te bekend geraakt om zelfs maar in een woonwijk 'gedoogd' te worden.

Veruit de meeste uit cel of kliniek ontslagen pedoseksuelen worden zonder problemen, soms zelfs weer in hun eigen gezin, gehuisvest. Voor eenlingen als Benno L. en Sytze van der V. geldt dat hun privésituatie juist na hun vrijlating ernstig is geëscaleerd.

Zij hebben geen geld of bezittingen. Uit vrees ontdekt te worden, durven zij zich niet te laten inschrijven in hun nieuwe woonplaats en leven zij aldoor met de gedachte dat er morgen een lokale volksopstand tegen hun aanwezigheid kan uitbreken. "Dit is geen leven", zei Van der V. hierover onlangs in Trouw.

Omgekeerd koesteren (nieuwe) buren een begrijpelijke vrees jegens een pedoseksueel. Ouders laten hun kinderen niet zo makkelijk buiten spelen of de fiets uit de stalling halen. Het woongenot vermindert. Buurtbewoners willen de pedoseksueel weg hebben, desnoods met intimidatie.

In dat spanningsveld zijn de keuzes van burgemeesters cruciaal. De Leidse bestuurder Lenferink zegt nu: "Wanneer alle burgemeesters 'nee' zouden zeggen, zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel. Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren."

De kans dat Benno L. over een poosje op zijn gemak door Leiden wandelt, is niettemin gering. Weliswaar verbindt burgemeester Lenferink zijn functie aan het verblijf van L. in zijn stad, maar die toezegging zal de oud-zwemleraar nauwelijks geruststellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden