Wat je moet weten als je wel naar Star Wars 7 wilt (terwijl je 1 t/m 6 hebt gemist)?

JANN RUYTERS

Van welke film is deze nieuwe film het vervolg?

Deel 7 volgt op deel 6, duhuh, maar bij Star Wars is dat nog niet zo eenvoudig als het klinkt. George Lucas maakte in de jaren zeventig/tachtig de eerste Star Wars-trilogie en in de jaren negentig/nul maakte hij nog een Star Wars-trilogie, alleen die zogeheten prequels boden geen vervolg maar voorgeschiedenis. Vanaf toen werd het ingewikkeld. De eerst gemaakte Star Wars-films werden episode 4, 5 en 6 gedoopt. Deel 7 volgt dus op het laatste deel van de originele trilogie: 'Return of the Jedi' (1983). Episodes 1, 2 en 3 mag je vergeten; dat is nu lang vervlogen prehistorie.

Hoe is het met George Lucas?

Star Wars-regisseur en -producent George Lucas (71) heeft allang zijn bekomst van Star Wars, vooral van de Star Wars-fans. Die protesteerden hevig toen hij in 1997 besloot zijn originele trilogie digitaal op te poetsen. Lucas voegde in de speciale editie nieuwe beelden toe en veranderde scènes. De fans waren heel boos: hoe haalde Lucas het in zijn hoofd om hun jeugdherinneringen te ruïneren? En toen moesten die door Lucas geregisseerde en geschreven langdradige prequels nog komen. Lucas liet de storm over zich heen gaan, vermijdt al jaren Twitter en Facebook, verkocht de rechten aan Disney en besloot nooit meer een film te maken. Die puriteinse Star Wars-fans doden alle creativiteit, klaagde hij. En werken hoefde hij toch niet meer: met een fortuin van 5,4 miljard is George Lucas de rijkste man van Hollywood.

Wie is Darth Vader?

Al heb je nooit een Star Wars-film gezien, dan heb je toch vast eens een glimp opgevangen van Darth Vader, de Voldemort van de jaren zeventig. Als er één figuur uit de 'galaxy far far away' zich in het collectief onbewuste heeft genesteld dan is hij het, inclusief zwarte helm, cape, eng zware ademhaling en zijn onheilspellende naam. Voor Darth Vader zou je in episode zeven eigenlijk niet meer bang hoeven zijn want hij is dood. Wie weet keert hij nog terug als geest maar vermoedelijk heeft de film hem helemaal niet nodig. De verwachtingen voor de nieuwe schurk Kylo Renn zijn hooggespannen. Hij wordt gespeeld door de lange Girls-acteur Adam Driver die ook al heel goed gevaarlijk oogt zonder dat masker en die cape.

Waar gaat het allemaal over?

Over hetzelfde als 'Alles is Familie' eigenlijk. Maar laten we ons beperken tot episode 6. Daarin bindt onze held Luke Skywalker (Mark Hamill) samen met prinses Leia (Carrie Fisher) en Han Solo (Harrison Ford) de strijd aan met Darth Vader en The Dark Force die dreigen de galaxy over te nemen. Zij die de eerdere episodes in de juiste volgorde zien, weten dan allang dat Darth Vader eigenlijk Luke's vader is, en ook die van prinses Leia.

C-3PO, R2-D2?

Robotten C-3PO en R2-D2 zijn de dikke en de dunne van Star Wars, het komisch intermezzo. Bleepend sleutelt de ronde R2-D2 aan snufjes, gadgets en ruimteschepen, en de slungelige C-3PO tobt dan hardop of het wel goed is. In de originele films werd het stel gespeeld door acteurs in pakken. In de prequels kwamen ze uit de computer. Voor dit zevende deel liet regisseur J.J. Abrams echte robotten maken. Hij wilde terug naar de special effects van voor Lucas' digitale revolutie - dit geheel in de geest van de nostalgische hardcore fans die na de eerste Star Wars en masse aan het knutselen sloegen. Zo liet Abrams ook het ruimteschip de Millennium Falcon op de set nabouwen. Hij trok schrijver Lawrence Kasdan weer aan en componist John Williams schreef weer de schitterende muziek (taataataa, taatada, taatada). Plus Abrams verzocht de oude sterren om hun heldenrollen weer op zich te nemen. Al klaagde Carrie Fisher dat hij haar niet helemaal terug wilde maar slechts voor driekwart. Ze moest vijftien kilo afvallen. In de nieuwe film is prinses Leia nog steeds met Han Solo, begrijpen we uit hun omhelzing in de trailer. Star Wars-duiders vermoeden dat Rey - Star Wars-heldin 2.0 - hun dochter is.

Hoe zit het met The Force?

En The Force. Tja, The Force. The Force (een magisch energieveld) controleert alles in het heelal, penetreert ons en verbindt ons, zo legde de betreurde Obi Wan Kenobi in de allereerste Star Wars-film uit aan held Luke. Maar het blijft mysterieus waarom The Force de een naar de duistere zijde duwt en de ander in het licht houdt. Waarom doet Luke Skywalker het goede en veranderde zijn vader Anakin Skywalker in Darth Vader? We weten het niet echt. Misschien begrijpen we het na het zien van dit zevende deel: 'The Force Awakens'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden