Wat is het programma op Prinsjedag?

Jeroen Dijsselbloem presenteert het koffertje aan de Tweede Kamer, met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem presenteert het koffertje aan de Tweede Kamer, met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting.Beeld ANP

Nederland is 'al met al' sterker uit de crisis gekomen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk de boodschap zijn die het Kabinet koning Willem-Alexander laat uitspreken tijdens de Troonrede, vandaag in Den Haag. Op Prinsjesdag, de dag waarop symboliek en politiek hand in hand gaan. Wat is het programma, en wat kan u op Trouw.nl verwachten?

Redactie

Het officiële programma begint vanaf 12.30 uur, als de gasten een voor een de Ridderzaal binnendruppelen. Iets minder dan een uur later spreekt koning Willem-Alexander daar de Troonrede uit. Even daarvoor is hij zoals altijd in een koets naar het Binnenhof gereden.

Glazen Koets

'Nieuw' dit jaar is dat de Glazen Koets weer vooraan in de Koninklijke stoet rijdt. Nu de Gouden Koets voor restauratie binnen moet blijven, pronkt het rijtuig na 113 jaar als kopstuk in de jaarlijkse optocht richting het Binnenhof.

De Glazen Koets, die werd gemaakt in 1826, is eigenlijk een bijnaam, schreef redacteur Meindert van der Kaaij gisteren. Toen koning Willem I de koets bestelde bij de Brusselse rijtuigenmaker Simons heette hij de Grote Galakoets. Lees hier meer over de geschiedenis van het eeuwenoude rijtuig.

De route
Wie de Glazen Koets in vol ornaat (en mét de Koninklijke familie) wil zien, doet er het best aan langs de route te staan die de stoet aflegt richting het Binnenhof. Om 13.00 uur vertrekt de Koninklijke familie vanaf Paleis Noordeinde. De tocht, die ongeveer een kwartier duurt, volgt dezelfde route als vorig jaar en loopt van het paleis via de Lange Voorhout en het Plein naar het Binnenhof.

Als Willem-Alexander de Troonrede heeft uitgesproken, gaat de koets dezelfde weg weer terug. Dat zal rond 13.50 uur zijn. De dag wordt afgesloten met de balkonscène op paleis Noordeinde. Daar zwaait de Koninklijke familie een laatste keer naar het publiek. Om daar vooraan te staan, is het aan te raden al heel vroeg in de ochtend al een plekje te claimen. Tot 09.30 uur zijn er wegens koperdiefstal wel problemen op het spoor.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het programma
Vanaf 12.30 uur: gasten verzamelen zich in Ridderzaal.
13.00 uur: koning Willem-Alexander en koningin Máxima verlaten Paleis Noordeinde.
13.15 uur: koning arriveert bij Ridderzaal en spreekt Troonrede uit.
13.50 uur: Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde.
15.00 uur: minister Dijsselbloem (Financiën) biedt koffertje aan aan de Tweede Kamer.

Spoorproblemen
Tussen Utrecht Centraal en Rotterdam en tussen Utrecht en Den Haag rijden geen treinen. Oorzaak is een beschadigd spoorviaduct, meldt de NS. Er worden stopbussen ingezet tussen Gouda en Woerden. De extra reistijd is meer dan een uur.

Ook tussen Delft en Schiedam is het mis door koperdiefstal. Naar verwachting is dit probleem rond half tien opgelost.

Route van de Glazen Koets Beeld Gemeente Den Haag
Route van de Glazen KoetsBeeld Gemeente Den Haag

Troonrede
Zo rond 13.15 uur spreekt koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de Troonrede uit. Hoewel de tekst nog niet bekend is, zal het waarschijnlijk positief van toon zijn. Dat blijkt namelijk uit een analyse van de afgelopen drie Troonredes die Willem-Alexander uitsprak. Wat er ook op Nederland af kwam, dit land kan het aan, want dit land heeft een stevige basis van gedeelde waarden.

De Troonrede zal echter ook passages bevatten waarin het kabinet zijn zorgen uitspreekt over de kwaliteit van het samenleven in Nederland. Geen Troonrede van 'kijk ons eens het land er weer bovenop geholpen hebben', maar een enigszins verbaasde constatering dat, ondanks dat zegenrijke economische beleid, de samenleving verhardt, groepen meer en meer tegenover elkaar komen te staan en Nederland niet meer weet waarom het Nederland is.

De volledige tekst van dit jaar is na afloop te vinden op Trouw.nl.

Koffertje
Ruim een uur dat de koning de troonrede heeft uitgesproken, worden de Miljoenennota en de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem is met die taak belast. Hij neemt de stukken mee in het befaamde koffertje, dat sinds 1964 in gebruik is en is vervaardigd van geitenperkament.

In de Miljoenennota en de Rijksbegroting staat hoeveel geld de regering dit jaar gaat besteden, en waar dat geld vandaan komt. Veel van de plannen zijn al uitgelekt. Trouw biedt vandaag inzicht in diverse speerpunten: zorg, onderwijs, veiligheid, asiel en migratie, defensie en leefomgeving.

Volg vanaf 15.00 uur Trouw.nl voor de laatste reacties van politici, en voor de analyses van onze politieke redacteuren. Zelf grasduinen door de documenten die de overheid presenteert? Om 15.15 uur komen de stukken online op Rijksoverheid.nl.

Hoedjesdag
Leuk, al die politieke symboliek, maar Prinsjesdag is natuurlijk het synoniem voor hoedjesdag. Let vooral op de hoofddeksels als koning Willem-Alexander de Troonrede uitspreekt. Dan is er namelijk genoeg tijd om in te zoomen op de toehoorders.

Maar op kledinggebied is er meer om op te letten. Wat hebben de mannen aan bijvoorbeeld? En welke jurk draagt Máxima? Redacteur Jenda Terpstra bekijkt de maatpakken met een deskundig oog.

Weer
Met weinig wind, zo'n twintig graden en geen regen gaat het weer geen roet in het eten gooien. De hoedjes blijven op hun plek, zo verwacht onder meer weeronline.nl. De zon laat zich niet al te veel zien. Dat is waarschijnlijk het enige, kleine minpuntje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden