Wat is het allerirritantste woord van 2015?

Beeld thinkstock

In de categorie taalergernissen: aan welk woord stoort u zich het meest? Voor het derde jaar op rij organiseert het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) 'Weg met dat woord', de verkiezing van het ergerlijkste woord van het jaar. In 2013 kwam het woord 'kids' bovenaan de lijst, gevolgd door het woord 'oudjes' in 2014.

"Woorden zijn irritant om uiteenlopende redenen", vertelt Vivien Waszink, taalkundige bij het INL, aan de telefoon. Er zijn wel trends te bespeuren. "Onnodige Engelse termen zoals 'finetunen' en jongerentaal als 'shizzle' en 'awkward' zien we jaarlijks terugkeren." Maar ook managementtaal waarbij fysieke arbeid als metafoor wordt gebruikt, is irritant. Denk aan 'uitrollen' en 'ombuigen'. "Alsof je op kantoor dagelijks zware arbeid verricht om iets voor elkaar te krijgen", grapt Waszink.

Enkele reis vergetelheid
Ook de inhoudelijke betekenis van woorden kan een reden zijn om ze te nomineren voor een enkele reis richting vergetelheid. "Niet de klank, maar waar het naar verwijst is voor mensen een reden om een woord in te sturen. Denk aan zaken als 'reorganisatie', 'taalverloedering' of 'papadag'."

Bepaald ergerlijk zijn ook onnodige verkleinwoorden. Volwassen vrouwen die spreken over 'hun vriendje', mannen die praten over hun 'vrouwtje', en niet te vergeten werknemers die gezellig koffie gaan drinken met een 'collegaatje'. Ook combinaties met het woord 'stukje' blijken bijzonder impopulair onder Nederlandstaligen in Nederland en België.

Sommige woorden blijven een bron van ergernis en worden jaarlijks opnieuw ingestuurd. 'Kids' - de ingeburgerde Engelse term voor 'kinderen'- werd al in 2013 verbannen uit de Nederlandse taal, maar dat is kennelijk nog niet bij iedereen doorgedrongen. Onder de zuiderburen is vooral het woord 'dagdagelijks' - de Vlaamse term voor dagelijks - bijzonder gehaat en wordt ook dit jaar massaal ingestuurd.

Lijst met nominaties
Nieuw is het woord 'sjoemelsoftware', dat vorige week door het genootschap Onze Taal werd verkozen tot Woord van het Jaar. Vivien Waszink heeft het woord, dat verwijst naar de malafide software van autofabrikant Volkswagen, al zien binnenkomen. Het is de vraag of deze term ook wordt opgenomen in de shortlist van tien woorden die het INL volgende week bekendmaakt. "Eigenlijk vind ik 'sjoemelsoftware' wel een mooi woord", zegt Waszink. Een woord dat bij haar wel ergernis opwekt is 'kippenvelmoment'. "Dat is echt vreselijk! Vooral het overvloedige gebruik ervan, dat maakt het zo nietszeggend", moppert ze.

De tien woorden die het meest worden ingestuurd komen op de shortlist die het INL volgende week bekend maakt. Tot 8 december kunt u kiezen welk woord in de Nederlandse taal het allerirritantst is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden