Taal

Wat is het Allergewoonste Woord van het Jaar?

Beeld anp

Het loopt tegen het einde van het jaar, en het is dus weer tijd voor de talige overzichten. Elke zichzelf respecterende krant of taalorganisatie komt met een eigen lijstje van ‘woorden van het jaar’. 

De nieuwe woorden van het jaar, de mooiste woorden van het jaar, de woorden die dit jaar in het nieuws waren. Of de meest ergerniswekkende woorden van het jaar, de woorden die wel weg mogen volgend jaar, of juist de woorden die dit jaar ten onrechte vergeten zijn. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel iemand die er een verkiezing voor organiseert.

Heel betrouwbaar is het natuurlijk allemaal niet, maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat erom dat er woorden aan de schandpaal worden genageld of juist in het zonnetje worden gezet.

Maar waarom zijn het altijd van die opvallende of bijzondere woorden? Wat is er mis met de gewone woorden? Tellen die soms niet mee? Dat is wel heel sneu, want de taal bestaat juist voornamelijk uit gewone woorden.

Lof

Tijd dus om de gewone woorden eens wat lof toe te zwaaien. Daarom organiseer ik hierbij de Verkiezing van het Allergewoonste Woord van het Jaar. Wat is uw gewoonste woord? Let op: ik bedoel niet het meest frequente woord (dat is ‘de’, ‘het’, ‘een’ of ‘van’), en het gaat ook niet om stopwoordjes (die vaak weer opvallen omdat mensen zich eraan ergeren). Nee, ik bedoel de woorden die je normaal niet opvallen omdat ze zo gewoon zijn. Woorden die stilletjes hun werk doen en daardoor zo belangrijk zijn.

U kunt mij kandidaten voor het Allergewoonste Woord toesturen tot en met Tweede Kerstdag. De uitslag staat dan in de rubriek van 28 december.

Grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taaltip? Mail aan p.a.coppen@let.ru.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden