Wat is handtekening van FNV nog waard?

FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Beeld anp
FNV-voorzitter Agnes Jongerius.Beeld anp

Hoe pakken Agnes Jongerius en Henk van der Kolk het vandaag aan voor de camera's? Zij heeft als voorzitter van vakcentrale FNV geknokt voor het veelbesproken pensioenakkoord, vooral in eigen kring. Hij was als voorzitter van het opstandige FNV Bondgenoten haar voornaamste tegenstander. Tenzij er hele gekke dingen gebeuren, komt zij vandaag als overwinnaar uit de bus.

Treden ze daarna zij aan zij de media tegemoet, breed glimlachend, of houden ze, ruggen ijzig naar elkaar toegekeerd, elk hun eigen persconferentie? Dat is de hamvraag vandaag, niet óf de federatieraad van de FNV vandaag uiteindelijk instemt met het akkoord.

Die laatste vraag werd zaterdag al beantwoord, in opmerkelijke kalmte. Het wordt 'ja', met dank aan FNV Bouw, die tegen wil en dank een sleutelpositie kreeg. Daarmee zijn van de 19 FNV-bonden alleen FNV Bondgenoten (bedrijven) en Abvakabo (ambtenaren, zorg) tegen het akkoord. Samen hebben zij 45 procent van de stemmen in de federatieraad, dus uiteindelijk net te weinig.

Vorige week kwam minister Kamp al tot een vergelijk met de Tweede Kamer, en dus is de kogel door de kerk, zou je zeggen: de pensioenleeftijd gaat omhoog, wie toch eerder stopt met werken krijgt een AOW-strafkorting, en pensioenfondsen kunnen zelf kiezen of ze risicovoller of juist wat voorzichtiger willen beleggen.

FNV Bondgenoten blijft zich echter verzetten. 'Een overgrote meerderheid van de FNV-leden', houdt de bond ook nu nog stug vol, 'heeft zich luid en duidelijk tegen de pensioenplannen uitgesproken.' Het is maar hoe je rekent. FNV telt 1,4 miljoen leden. FNV Bondgenoten en Abvakabo hebben er samen 828.000, 60 procent van het totaal.

In de federatieraad tellen de stemmen van beide molochen zwaarder dan die van bondjes als FNV Mooi (kappers, 9000 leden) en NVJ (journalisten, 8000 leden). Maar gezien hun ledenaantal kennelijk nog niet zwaar genoeg, wat Bondgenoten betreft. De bond zal zeker het verzet voortzetten - aan de cao-tafels, want daarheen gaat de strijd zich verplaatsen.

Emeritus hoogleraar economie Bernard van Praag kan er begrip voor opbrengen, schreef hij dit weekeinde in NRC Handelsblad, dat 'de olifanten in de FNV zich niet de wet laten voorschrijven door wat hertjes en eekhoorntjes'. Mooi geformuleerd, maar het alternatief is dat Bondgenoten en Abvakabo volledig de dienst uitmaken en al die andere bonden en bondjes alleen nog voor spek en bonen meedoen.

Van der Kolk roept een relevante kwestie op, namelijk wie Agnes Jongerius nog vertegenwoordigt. Want inderdaad, in theorie zet de FNV haar handtekening onder een akkoord waar een flinke meerderheid van haar achterban op tegen is.

Maar Van der Kolk kan de vraag ook aan zichzelf stellen. De peilingen die de FNV-bonden de afgelopen weken hebben gehouden, zijn uitgelopen op een mislukking. Van de Bondgenoten-aanhang nam nog niet een kwart de moeite om zich voor of tegen het pensioenakkoord uit te spreken.

Bij de andere bonden waren de leden nóg minder in beweging te krijgen om hun stem te laten horen. Daarmee is ook Van der Kolks bewering dat de meeste FNV-leden tegen het akkoord zijn, op drijfzand gebaseerd.

Mogelijk is de pensioendiscussie de afgelopen maanden bepaald door een kleine maar luidruchtige, radicale achterban van Bondgenoten en Abvakabo, en heeft Jongerius feitelijk een zwijgende meerderheid van de leden achter zich. Of Van der Kolk heeft gelijk, en Agnes Jongerius vertegenwoordigt nog slechts een minderheid van de FNV'ers. Die al langer sluimerende vraag is door het pensioendebat genadeloos aan de oppervlakte gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden