Wat is gezond eten? Helft jongeren weet het vaak niet

Wat is nu echt gezonde voeding en wat niet? Moet je een appel schillen, omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnen krijgt? Krijg je puistjes van varkensvlees? Bijna de helft van de jongeren van 18 tot 29 jaar raakt nogal eens het spoor bijster als het over gezond eten gaat.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Aan het onderzoek 'Informatie over voeding zoeken en bespreken', uitgevoerd door onderzoeksburea GfK, namen 1046 Nederlanders deel van 18 jaar en ouder.

Jongeren zijn niet alleen het vaakst in de war over voedsel, zij zijn ook het meest op zoek naar informatie over eten en gaan het vaakst anders over eten denken. Om deze jonge informatiezoekers tegemoet te komen, is het Voedingscentrum de nieuwe campagne 'De waarheid op tafel' begonnen op radio en internet.

Van de jongeren tot 29 jaar zoekt 46 procent minimaal één keer per week naar informatie over voeding. Dat kan een recept zijn maar ook informatie over calorieën en tips om gezond te eten. Van de jongeren praat 15 procent dagelijks over voeding, bijna twee keer zoveel als andere leeftijdsgroepen (8 procent).

Over voeding wordt van alles beweerd, het internet staat vol met zin en onzin over eten. Soms is dat onschuldig, maar er circuleren volgens het Voedingscentrum ook veel verhalen die een te eenzijdig eetpatroon tot gevolg kunnen hebben.

Wie indianenverhalen graag wil onderscheiden van correcte informatie kan terecht op www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel. Daarop staan twintig veelgehoorde stellingen over eten, met een reactie van het Voedingscentrum. Ook kunnen bezoekers van de site eigen eetkwesties waarover ze twijfelen, voorleggen.

De informatie die het Voedingscentrum geeft over gezonde, veilige en duurzame voeding, is onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwd. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van economische zaken en dat van volksgezondheid, welzijn en sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden