Opinie

Wat is er zo goed aan overname van Essent door RWE?

Hoe komt Nederland in de toekomst aan energie? Bijvoorbeeld over een jaar of dertig? Dan zijn onze gasvoorraden vrijwel uitgeput. Gas en olie moeten we dan importeren, uit Rusland en uit het Midden-Oosten. Als dat maar goed gaat.

Annelies Huygen

Lichtpunt is dat we tegen die tijd een belangrijk handelscentrum van gas kunnen zijn met een internationaal toonaangevende Amsterdamse of Slochterse gasbeurs. De Nederlandse infrastructuur is daar geschikt voor. We hebben veel verbindingen. Maar dan moeten we nú de handel naar ons toe trekken. Andere landen, zoals Duitsland, willen ook wel knooppunt worden. We moeten hen vóór zien te blijven.

Elektriciteit wordt over dertig jaar meer gebruikt dan nu. De opwekking moet dan voor een veel groter deel duurzaam zijn. Dan zijn we minder afhankelijk van importen. Dat is ook goed tegen de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Ieder huis kan dan ook zelf decentraal opwekken, bijvoorbeeld met een molentje op het dak of in de wijk, zonnecellen en een verwarmingsketel die ook elektriciteit produceert. Daarmee kan ook de accu van de elektrische auto worden opgeladen. Als aanvulling blijven er grote centrales op fossiele brandstoffen, op wind en misschien op kernenergie.

We staan voor een immense uitdaging om te zorgen dat we in de toekomst verzekerd zijn van voldoende en betaalbare energie. Ondernemingen moeten nieuwe technieken en diensten ontwikkelen, installeren en exploiteren, de overheid kan bijdragen door het juiste reguleringkader en eventueel met subsidies en de burger moet overschakelen naar duurzaam.

De overname van Essent door het Duitse RWE, dat meer dan tien keer zo groot is, moet tegen deze achtergrond beoordeeld worden. Draagt deze bij aan de gewenste innovaties? Wat bekend is over RWE stemt niet positief. Het bedrijf heeft geen goede reputatie op het gebied van het milieu. Vrijwel alle elektriciteit wordt centraal geproduceerd, vaak uit vervuilende bruinkool. Het Wereldnatuurfonds gaat zijn samenwerking met Essent heroverwegen als de overname doorgaat.

De overname is ook slecht voor de concurrentie. RWE heeft een machtspositie in Duitsland. Deze macht wordt nu uitgebreid naar Nederland. Dat RWE enthousiast zal meewerken aan onze gasrotonde, ligt ook niet voor de hand. De onderneming is immers op Duitsland gericht, een concurrent bij deze plannen.

Waarom kiest Essent dan voor RWE? Ook het Zweedse Vattenfall en een combinatie van het Italiaanse Eni en het Deense Dong waren in de race. Vattenfall en Dong zijn milieuvriendelijk. Dong is gespecialiseerd in windenergie. Bovendien ontberen deze bedrijven een machtspositie op het Europese vasteland. Dat is een groot voordeel. Want consumenten hebben belang bij een variëteit aan aanbieders.

Dat maakt nieuwsgierig naar de motivatie bij onze lokale bestuurders om voor mammoet RWE te kiezen. Essent is nu (nog) een overheidsbedrijf. De overname zou dus vooral in het belang van de burger moeten zijn. Het is aan de verkopers, de lokale bestuurders om nu verantwoording af te leggen aan hun burgers. Dat hoort bij onze democratie. Maar ik las nergens een gedegen toelichting op het afwegingsproces. Waarom wel RWE en niet Vattenfall, of Eni/Dong? Welke voordelen worden verwacht? Wat heeft het zwaarst gewogen? We moeten ernaar raden.

We lezen wel over de blijdschap bij de overheden, die tientallen of honderden miljoenen euro’s binnen krijgen. Dachten zij alleen daaraan? Dat zou treurig zijn, goede bestuurders onwaardig. De burger is niet geholpen als gemeenten en provincies nog wat extra geld op de bank kunnen zetten. Voor hem is het essentieel dat er ook in de toekomst voldoende en betaalbare energie is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden