Column

Wat is er zo erg aan creatief declarerende artsen?

null Beeld anp
Beeld anp

We moeten politici ook niet té hard vallen, denk ik wel eens. Je zult de portefeuille zorg maar beheren, zoals minister Edith Schippers. Een mens moet van steen zijn om niet geraakt te worden door de angst die in Nederland opvlamt bij elke poging hier orde op zaken te stellen.

Leonie Breebaart

Zo was er de afgelopen weken nogal wat te doen over Schippers' besluit plastische chirurgie niet meer te vergoeden als er geen medische noodzaak toe bestaat. Artsen schijnen al tien jaar te sjoemelen met de regels: het liften van oogleden, het wegzuigen van vet, het rechtzetten van flaporen: het wordt vaak opgevoerd als medisch noodzakelijk, terwijl het alleen bedoeld is om ons mooier te maken.

Kamervragen
Hoewel iedereen begrijpt dat er ooit ergens bezuinigd moet worden, had tv-programma 'Radar' twee weken geleden toch een aantal schrijnende gevallen verzameld die straks buiten de boot zouden vallen. Zoals een vrouw die door haar hangende oogleden bijna niets meer kon zien. Het leidde meteen tot Kamervragen van de SP. En in Letter&Geest van 21 maart legde Hans de Bruijn uit dat overdeclaratie 'op macroniveau inderdaad een trend is die de kosten in de gezondheidszorg opjaagt', maar dat de arts op microniveau voor ingewikkelde dilemma's staat. Want stel nu eens dat een patiënt lijdt onder de cyste in zijn gezicht als gevolg van acne. "Als je het een cosmetische ingreep noemt, weet je dat de patiënt van behandeling afziet omdat die ingreep te duur is.''

Tja. Dilemma's blijven er altijd en gevallen die nét buiten de boot vallen ook. Maar de sluiproute van het psychisch lijden maakt creatief declareren wel erg verleidelijk. En snijlustige artsen zullen de laatsten zijn om de ellende die gepaard gaat met kleine of juist forse borsten, een grote neus of een uitgelubberde buik te bagatelliseren.

Zo lezen we op de strak gestylde site van de Bergman Clinics onder 'buik en benen': "Voelt u zich thuis in uw eigen lichaam? Of stoort u zich ergens aan? Dit gevoel kan uw leven in grote mate beheersen. De mening van anderen over uw uiterlijk, blijkt daarbij maar een ondergeschikte rol te spelen. Niemand heeft immers zo'n afgewogen oordeel over uw uiterlijk als u zelf. En niemand anders kan weten hoe u zich voelt, als u in de spiegel kijkt."

Leerzaam
Wel helpen de professionals van de kliniek de klant graag bij het aanscherpen van hun zelfbeeld. Zo promoten zij de uit de VS overgewaaide Mommy-make-over. Want zeg eens eerlijk: ziet u er na de bevalling werkelijk nog zo uit als daarvoor?

Leerzaam is ook de zin: 'Bergman Clinics streeft naar een goede werkrelatie met haar doorverwijzers'. De huisarts mag geen tijd krijgen om te piekeren over nut en noodzaak van een verwijsbriefje, en daar lijkt met de 'verwijsapplicatie Zorgdomein' (snel, soepel en digitaal) ook weinig gelegenheid toe. Alleen knorrige huisartsen met zeeën van tijd zouden nog aarzelen te beamen dat hun patiënte 'op school wordt uitgescholden voor Pinokkio' (een voorbeeld van de site). Nee, dat neusje is zo ingekort en het leed van harte gratis verholpen. Daar hebben Nederlanders recht op.

Iedereen klaagt over infame bankiers, maar hoeveel zouden creatief declarerende artsen Nederland al gekost hebben?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden