Wat is er nou erg aan 'echte mannen'?

In Nederland vieren vrouwen het fenomeen 'rokjesdag'. Beeld ANP
In Nederland vieren vrouwen het fenomeen 'rokjesdag'.Beeld ANP

Moeten we nou ook al bezwaar maken tegen rokjesdag, het door Martin Bril benoemde fenomeen van die eerst voorjaarsdag "dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen"? Is het fout om te genieten van de gebronsde dijen die op de eerste zomerse dag tevoorschijn komen?

Nederlandse vrouwen zijn dacht ik allang klaar met die discussie, maar in Frankrijk ligt dat kennelijk anders. Daar wandelden vorige week zo'n honderd jongens in rokjes naar school om te protesteren tegen seksisme. "Het zit in bepaalde blikken, in woordjes, in onschuldige gebaren", aldus de door Trouw geciteerde 18-jarige initiatiefnemer Yoham Bihan. "Vrouwen krijgen niet altijd een gelijkwaardige behandeling - en dat geldt soms ook voor mannen." Hij klonk een beetje als een buikspreekpop van zijn school in Nantes, die de actie inderdaad steunde. Maar lief was het wel, zo'n speelse steunbetuiging aan de andere sekse.

Vreemd dat het aardige initiatief in Frankrijk zo'n woede veroorzaakte. Dezelfde rechts-katholieken die zich eerder al hadden verzet tegen het homohuwelijk noemden de actie 'schandalig'. Olivier Vial, van de conservatieve partij UNI, liet op Twitter zijn afkeer blijken van de scholen die het plan hadden omarmd. Want vooral de bemoeienis van de overheid steekt deze conservatieven. Een kabinetsplan om jongens in de klas met poppen te laten spelen werd betiteld als 'Roze Khmer'.

Kennelijk werkt te veel druk om te veranderen averechts. Frankrijk is niet het enige land waar boze mannen zich verzetten tegen een regering die een progressieve mentaliteit wil afdwingen. Neem Finland, waar de overheid al jaren seksegelijkheid predikt. Daar weet de tradionalistische Finnenpartij (vóór de jacht, vóór wapenbezit, tegen abortus en natuurlijk tegen Europa) veel stemmen te vergaren. Vooral bij teleurgestelde mannen.

Filosoof Isaiah Berlin (1909-1997) had denk ik wel enig begrip gehad voor de protesten. Zodra de overheid zich té serieus gaat bezighouden met de levensstijl van de ingezetenen komt wat hij noemt hun 'negatieve vrijheid' in het geding: hun recht om met rust gelaten te worden. Burgers willen niet voortdurend als kleine kinderen behandeld worden, niet door hun regering en niet door Brussel. Ze willen een ruimte overhouden waar ze hun hoogstpersoonlijke levensstijl kunnen uitoefenen. Ook al komt dat neer op bier drinken, schuine moppen tappen en voor de tv hangen.

Nu valt het met de miskenning van mannelijke hobby's in de praktijk nogal mee - zie alleen al de overdreven aandacht voor het door mannen geclaimde voetbalbastion. Maar met goede argumenten neem je onvrede niet weg, dat is bekend. Het beste is dus maar om die bozige mannen niet ál te serieus te nemen - een strategie die vrouwen in de loop der eeuwen hebben geperfectioneerd en waarvan veel te leren valt. Prijs de man om zijn kracht, schep kleine eilandjes waar hij mag schieten en voetballen zonder dat anderen daar last van hebben. Probeer hem niet ál te krampachtig te moderniseren - maar verdedig intussen met hand en tand het recht om in het openbaar rokjes te dragen. Ook voor jongens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden