Wat is er gebeurd met cyberexpert Arjen Kamphuis?

Het stadje Bodø, waar de vermiste Nederlander Arjen Kamphuis eind augustus voor het laatst gezien is. Beeld ANP, Jasper Juinen
Het stadje Bodø, waar de vermiste Nederlander Arjen Kamphuis eind augustus voor het laatst gezien is.Beeld ANP, Jasper Juinen

De kajak, de identiteitspapieren en nog wat andere spullen van de in Noorwegen verdwenen Amsterdammer Arjen Kamphuis zijn al gevonden. Maar waar de 47-jarige expert op het gebied van digitale veiligheid zelf is, dat blijft een groot raadsel.

Drie weken geleden, op maandag 20 augustus, verdween Kamphuis van de radar in Noorwegen, het land waar de ervaren wandelaar in zijn eentje vakantie vierde. Die dag checkte hij uit in zijn hotel in Bodø, een kuststad in het noorden van Noorwegen. Volgens plan zou hij twee dagen later vanuit Trondheim, 700 kilometer zuidelijker, terugvliegen naar Schiphol. Maar in dat vliegtuig heeft hij nooit gezeten. Typerend voor Kamphuis is dat hij af en toe onbereikbaar is voor familie en vrienden. Vandaar dat ze pas alarm sloegen toen hij in Nederland bij een aantal afspraken niet kwam opdagen.

Sinds de vermissing duiken er keer op keer snippers informatie op die meer vragen oproepen dan beantwoorden. Zo blijkt Kamphuis’ telefoon tien dagen na zijn verdwijning een tijdje aan te hebben gestaan. Het signaal werd opgevangen door telefoonpalen die vele honderden kilometers zuidelijker staan dan Bodø. Ook zou hij zijn gezien in Denemarken. Dankzij dit soort geheimzinnigheid én de persoonlijkheid van Kamphuis wordt zijn verdwijning razendsnel door diverse media is opgepikt.

Inlichtingendiensten

Kamphuis - type computernerd met meerdere laptops in zijn rugzak, een vlassig baardje en een montuurloos brilletje – is er zo een die alles weet over hacks, computers, data en alle andere facetten die met bits en bytes samenhangen. Een slimme man die pas echt op dreef raakt als het gaat over zaken als de technische capaciteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA, zo beschreef een kennis Kamphuis eerder in een artikel in Vrij Nederland. Iemand die tot in detail tientallen manieren weet waarop een buitenlandse mogendheid de verkiezingen in Nederland zou kunnen hacken. En die iedereen die wilde luisteren waarschuwt voor de macht van inlichtingendiensten.

Het treinstation en de haven van het stadje Bodø. Beeld ANP
Het treinstation en de haven van het stadje Bodø.Beeld ANP

Wist hij meer dan goed voor hem was? De samenzweringstheorieën vliegen het internet al over. Zo zou hij bewust onder de radar zijn verdwenen of zijn ontvoerd door veiligheidsdiensten. Ook wordt gesuggereerd dat hij zich bij Julian Assange van Wikileaks, met wie hij in het verleden verschillende keren sprak, heeft aangesloten.

De Noorse politie, die het moet doen met de feiten, zegt aanwijzingen te hebben dat Kamphuis na het uitchecken in zijn hotel van Bodø naar Rognan reisde, een plaatsje anderhalf uur oostelijker met de trein. Daar in de buurt trof een visser de kajak, de tent en het paspoort van Kamphuis aan. Waarom hij midden in de natuur zijn bivak opzette, is vooralsnog een raadsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden