Wat is er aan de hand? Prima drama bij BNN!

Regelmatige lezers van deze rubriek weten dat BNN niet altijd uitblinkt in het selecteren van goed drama. Maar nu is er iets verheugends aan de hand. De jongerenzender komt met twee topseries tegelijk: 'Vechtershart' en 'Tessa'. Ik heb naar beide ademloos gekeken.

'Vechtershart' heeft veel troeven in handen. Allereerst het thema: wie kent de kickboksschool van binnenuit? Dit is een nieuwe wereld voor de kijker. Vervolgens: een uitstekende scenarist, Pieter Bart Korthuis (o.a. 'Penoza'). Op ingenieuze wijze brouwt hij uit allerlei familie- en boksschoolperikelen een cocktail van voortdurend kolkende spanning.

Niet alleen is er een knokpartij tussen twee boksscholen (Eddy's Gym en Roest), ook woedt er een vader-zoon conflict (John en Nick Roest) en een liefdesruzie rond kickbokster Selma: Nick vs Jerry. Kortom, één aanhoudend gevecht. En dat alles in een sfeer van cokesnuiverij (advocaat David Roest), drugshandel (Jerry) en heftige houseparty's. 'Vechtershart' toont ons tegelijkertijd een ongekend rauw en uiterst kameraadschappelijk milieu. Volgens mij wordt nergens zoveel omhelsd en op schouders geklopt als op een kickboksschool. En waar vind je een tolerantere multiculti-mix dan bij Roest en Eddy's Gym, waar allerlei etniciteiten vreedzaam met elkaar op de vuist gaan? Om nog maar te zwijgen van de crimineel Rino (Henk Poort) die vanuit z'n hechtenis met David regelt dat z'n hondje wordt uitgelaten en z'n plantjes water krijgen.

Boksfanaat Waldemar Torenstra speelt als Nick Roest de hoofdrol. En hoe! Wanneer hij na vier jaar cel (afgekeken van Badr Hari?) terugkeert naar huis en zijn vader (prachtige rol van Johan Leysen) hem bruut afwijst, zie je de pijn op Nicks gezicht. Als hij vervolgens ook nog wordt weggestuurd bij de verjaardag van zijn zoontje Luka slingert Nick op de tonen van Coldplay een koord om een boomtak. Dan denk je als kijker wel even: hè, wat voor de hand liggend. Maar gelukkig, we worden op het verkeerde been gezet. Nick pleegt geen zelfmoord, maar hangt gewoon een bokszak op. De bokssport is bij Nick een metafoor voor zijn pogen om een comeback te maken in familie en maatschappij. Of, zoals zijn halfbroer David (Benja Bruijning) treffend formuleert: "Jij bent de koortslip van de familie. Je komt altijd terug." Mogen we die uitdrukking erin houden?

Van de boksschool naar de middelbare school. Tessa is een politiek incorrecte lerares, die rookt op het meisjestoilet en tegen klagende ouders ijskoud zegt dat ze "ook wel een heel erg irritante dochter hebben". Een serie waar je met gekromde tenen naar kijkt, en die alleen daarom al een schot in de roos is.

Na één aflevering kennen we Tessa nog maar half, maar toch heb ik heel sterk het gevoel dat haar karakter bij Thekla Reuten in uitstekende handen is. Zo moet Tessa zijn, zoals Reuten haar speelt. En dat zeg ik zonder dat ik het Deense origineel 'Rita' op Netflix heb gezien. Reuten overtuigt door de onderkoelde manier waarop ze haar botte uitlatingen brengt. Zodoende gaat haar spel nooit over the top. En als je goed oplet, zie je dat Tessa diep in haar hart een schat is. Alleen al vanwege die spanning tussen innerlijk en uiterlijk weet ik nu al zeker: ik blijf kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden