'Wat is een kerkverband, als regels er niet toe doen?'

"Dit is echt selectieve verontwaardiging. Als we hadden ingestemd met het voorstel, had je niemand gehoord." De vrijgemaakt-gereformeerde professor Jochem Douma is bezorgd. Hij draait er niet omheen. Zijn kerk heeft serieuze plannen om de experimentele gemeente Stroom, een proefkerk in Amsterdam, als volwaardige kerk te aanvaarden. Dat zou volgens Douma ingaan tegen alles wat de basis is van het gereformeerde kerkelijke leven. "De kerk beantwoordt niet aan de eisen die ons kerkverband stelt."

In de Stroomgemeente zijn vooral vrouwen voorganger. Daarmee breekt deze proefkerk met de kerkorde van de vrijgemaakt gereformeerde kerken, die geen vrouwelijke ambtsdragers kent. Douma: "Je kunt je de vraag stellen of het verkeerd is dat er vrouwelijke ambtsdragers zijn. Maar mij gaat het erom, dat het op dit moment eenvoudigweg niet mogelijk is. We kennen geen vrouwelijke ambtsdrager. Wat is een kerkverband dan nog waard, als we ons niet houden aan afspraken?"

Minstens zo belangrijk, zegt Douma, is de kinderdoop. "Dat laten ze bij Stroom geheel aan de vrijheid van de ouders over. Als die geen doop willen, worden de kinderen opgedragen. En dat terwijl de kinderdoop de basis is van de gereformeerde overtuiging."

Tien jaar lang kreeg de Stroomgemeente in Amsterdam alle ruimte om te experimenteren met vormen van kerk-zijn die een jong stedelijk publiek aanspraken. Het experiment is succesvol. De bijeenkomsten in filmtheater Kriterion trekken veel twintigers en dertigers. Vooral vrouwen voelen zich verantwoordelijk om leiding te geven en ook de kerkdiensten te leiden. Daarmee wijken ze af van de leer en de praktijk in de vrijgemaakte moederkerk.

Volgende maand beslist de classis Amsterdam-Leiden, de regionale afdeling, of de proefkerk een volwaardige kerk kan worden binnen het verband van de vrijgemaakt-gereformeerde kerken. De classis ontving onlangs een open brief met een klemmend advies, de Stroomgemeente niet op te nemen in het kerkverband. Behalve emeritus-hoogleraar Jochem Douma ondertekenden 43 anderen de brief.

De kwestie loopt hoog op binnen dit kerkgenootschap. In het laatste nummer van De Reformatie, een tweewekelijks vrijgemaakt periodiek, schrijft hoofdredacteur Bas Luiten, predikant te Amersfoort, dat hij de actie van Douma niet waardeert.

Volgens Luiten gat Douma tegen de afgesproken procedures in, door deze open brief te schrijven. "Buiten de classis is op dit moment niemand geroepen, over dit verzoek te oordelen", schrijft Luiten. Oftewel: prof. Douma, houd u koest en laat het aan de regionale kerkvergadering over.

Deze reactie doet Douma af als 'selectieve verontwaardiging'. Als hij zich in een open brief positief had uitgelaten over het voorstel, had niemand geklaagd over de foute procedure, zegt hij. Zijn actie is 'misschien ongewoon, maar niet ongeoorloofd'. En wat in Stroom gebeurt, is dat juist weer wel, vindt hij. "De een kan een koe stelen, de ander mag nog niet eens over het hek kijken."

Mocht de classis besluiten de Stroomgemeente op te nemen als volwaardige kerk, dan zal hij niet vertrekken uit zijn kerk. "Ik zal wel blijven protesteren, maar het is mijn roeping, binnen de kerk te blijven." Voor zijn inkomen is hij daarvan niet afhankelijk. Douma is met emeritaat.

Volgens hoofdredacteur Luiten van De Reformatie dwingt deze kwestie zijn kerk om eindelijk in gesprek te gaan over de vrouw in het ambt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden