Wat is een bermbom?

RIJSWIJK (ANP) - In Afghanistan zijn wederom Nederlandse militairen gedood en verwond door een bermbom. Hieronder volgen vijf vragen en antwoorden over bermbommen.

Wat is een bermbom?

Een bermbom is een explosief dat met eenvoudige middelen kan worden gemaakt. Soms werkt de bom met een drukplaat waar een voertuig overheen rijdt, waardoor de bom afgaat. Andere keren zijn de bermbommen op afstand bestuurbaar. De vijand graaft de bom in zodat de militairen geen zicht hebben op het explosief.In militair jargon wordt het wapen een 'improvised explosive device', ook wel 'roadside bomb' genoemd. Het woord bermbom impliceert dat de bom altijd in de berm naast de weg ligt. Dat is niet zo, de bommen worden in sommige gevallen ook midden op de weg geplaatst.

Wie gebruiken bermbommen?

Bermbommen worden al langere tijd gebruikt, onder meer door de Taliban in Afghanistan, de extremistische soennieten in Irak, de Hezbollah in Libanon, de IRA in Noord-Ierland en de Tamil Tijgers in Sri Lanka. Ook in de Tweede Wereldoorlog werden bermbommen al ingezet.

Hoe gevaarlijk is een bermbom?

Bermbommen zijn zeer gevaarlijk. Als een voertuig op een bermbom rijdt, is er vrijwel altijd sprake van gewonden of doden in combinatie met enorme materiële schade. Daarnaast werkt de angst voor de bermbom verlammend: veel militairen zijn extra voorzichtig waardoor vertraging ontstaat, het opruimen van de bommen kost uren en van de geplande route afwijken is bijna onmogelijk.

Hoe kun je een bermbom onschadelijk maken?

De Nederlandse militairen kunnen het signaal van de ontsteker van bermbommen verstoren. De militairen gebruiken ook metaaldetectoren en robots in de hoop zoveel mogelijk bermbommen op te sporen. De Taliban in Afghanisatan passen de techniek echter snel aan, waardoor het effect van de bermbommen zeer groot blijft. De bommen worden telkens uit ander materiaal vervaardigd, waardoor ze ook niet met dezelfde tactiek opgespoord kunnen worden.

De beste verdediging tegen bermbommen is een combinatie van fysieke bescherming en een goede strategie. Dit is echter lastig tijdens missies zoals in Afghanistan en Irak, waar wisselende omstandigheden ervoor zorgen dat militairen veel moeten improviseren.

Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen door bermbommen?

Bermbommen worden al langere tijd ingezet waardoor er geen precieze cijfers beschikbaar zijn. In Afghanistan vielen tot nu toe vijf Nederlandse doden door bermbommen. In de oorlog in Irak waren deze explosieven verantwoordelijk voor 40 procent van de doden van de coalitietroepen. Wereldwijd zijn duizenden militairen gewond geraakt door bermbommen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden