Tv-column

Wat is de meerwaarde van al die jaaroverzichten en terugblikken met BN’ers?

Herman van der Zandt presenteert ‘Uit het leven van 2018’ (NOS), het traditionele overzicht van de mensen die dit jaar overleden.Beeld Maaike Bos

Jaaroverzichten - ik word er altijd somber van. Anderen vinden ze als quiz misschien een uitdaging, of een feest der herkenning. Ik ervaar ze als benadrukking van het verstrijken van de tijd. Weer een jaar dat door m’n vingers glipt. 

En al die herinneringen, al die weetjes. Wat is er de meerwaarde van, dat iets dit jaar gebeurde en dat ik er in de week na Kerst nog eens aan denk? Het leven loopt ook niet van 1 januari tot 31 december.

Al dagen zijn de geïnstitutionaliseerde terugblikken op verschillende zenders te zien. Van ‘De nationale 2018 test’ (BNNVARA) met Sophie Hilbrand werd ik een beetje simpel, met vragen over gebeurtenisjes zoals hoe de nieuwe baby van Ali B heet. Die heet dus Nouri, naar Ajax-speler Abdelhak Nouri die in 2017 een hartstilstand kreeg en blijvende hersenschade opliep. Een lief eerbetoon van Ali B, maar geen tijd natuurlijk om daar in de quiz op in te gaan. Bekende Nederlanders deden hun zegje, Heleen van Rooyen zwiepte met de vuurrode zolen van haar Louboutins en dat was weer dat.

Vrijdag presenteerde Herman van der Zandt ‘Uit het leven van 2018’ (NOS), het traditionele overzicht van de mensen die dit jaar overleden. Dat heeft nog zin; zo’n overzicht geeft kleur aan de herinnering aan bijzondere mensen. Mies Bouwman, Aretha Franklin, Avicii, dit was inderdaad het jaar dat hun leven ophield. En Herman de Schermman vertelt dat leven bij het scherm nog eens na.

Het leven van Mies Bouwman liep gelijk met de ontwikkeling van de televisie. Die jonge vrouw met rechte rug had nog idealen over het nieuwe medium. Nog voor de actie Open het dorp, zei ze: “We hopen dat televisie de band tussen de volkeren zal verstevigen, opdat vrede en vrijheid eens in de toekomst duurzame begrippen zullen zijn voor alle mensen op aarde.”

Beter

Tja… wat kunnen we zeggen. Dat ideaal van een verstevigende band had men na de Tweede Wereldoorlog ook van de luchtvaart. Daarom is die vervuilende sector nog steeds zo goed als onbelast en gaat elke oen nu voor de ontspanning een weekje naar Thailand in plaats van Terschelling. Ook van internet en sociale media werden in het begin hemelbestormende verbeteringen verwacht in het spectrum van vrede en vrijheid. Meer contact tussen mensen blijkt helaas niet altijd beter contact.

In dat kader had het doden-jaaroverzicht een mooie uitspraak van oud-premier Kok, net als Lubbers dit jaar overleden: “Ik heb de indruk dat mensen me vooral respecteerden en waardeerden, en niet per se van me hielden. Ik vind populariteit niet belangrijk, vertrouwen wel.” Niet de kwantiteit van populariteit dus, maar de kwaliteit van vertrouwen. Dat is een herinnering aan Kok die me gaat bijblijven.

Misschien volgde u de andere jaaroverzichten wel, maar ik haakte af dit weekend. Het jaar 2018 van de Olympische Spelen, dat van de Oranjes, van het Jeugdjournaal, zondag dat van de sport in het algemeen en dat van de Paralympische Spelen in het bijzonder (met kampioen-snowboardster Bibian Mentel). Daarna het enige echte Jaaroverzicht van het Journaal, en nieuwslezeres Dionne Stax maakte het af met een rondje koken, terugblikken en vooruitkijken met BN’ers.

Ik dook onder met een paar gemiste afleveringen van dramaserie ‘Killing Eve’. Tot volgend jaar!

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Al hun columns vindt u hier terug. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden