Nutteloze kennis

Wat is de kleinste stad van Nederland?

Het kasteel in Staverden Beeld RV
Het kasteel in StaverdenBeeld RV

Volgens de regionale VVV in de Achterhoek staat Bronkhorst bekend als het kleinste stad van Nederland.

Flip van Doorn

Daar valt het een en ander tegen in te brengen. Het plaatsje heeft stadsrechten, dat wel, en ongeveer 90 inwoners. Daarmee is het kleiner dan het Friese Sloten. Dat noemt zich ook de kleinste, met het argument dat het vestingwerken en daarmee de uiterlijke kenmerken van een echte stad heeft. Binnen en buiten de stadspoorten wonen echter ruim 750 mensen. Niet veel, maar het kan kleiner.

In de race naar de bodem komen ook Eembrugge, bij Baarn, en het Zeeuwse Sint-Anna-ter-Muiden voorbij. Beide waren ooit van strategisch belang, Eembrugge had zelfs een kasteel, een voorpost in de strijd tussen de bisschoppen van Utrecht en de graven van Holland. Toen die de wapens neerlegden, verloor het stadje zijn positie. Vandaag de dag wonen er nog zo'n 145 mensen. Sint-Anna-ter-Muiden kwam een verwoesting door de Engelsen nooit meer te boven en telt nu ongeveer 55 inwoners.

Wie echter de allerkleinste stad van Nederland wil bezoeken, moet afreizen naar de Veluwe. Graaf Reinoud I van Gelre liet in 1290 een stenen huis bouwen, op ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Harderwijk. Hij had er grootse plannen mee, wilde de nederzetting uit laten groeien tot een flinke stad en regelde alvast stadsrechten bij de Habsburgse koning. Veel verder kwam het echter niet. Tot op de dag van vandaag bestaat Staverden uit een kasteel en enkele bijgebouwen. Het voormalige jachtslot van de hertogen van Gelre doet nu dienst als café, restaurant, vergader- en trouwlocatie. In totaal wonen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (de laatste telling dateert uit 2014) 30 mensen in de 'verspreide huizen' van de buurtschap. Daarmee is Staverden in 2012 officieel uitgeroepen tot de kleinste stad van de Benelux.

Hier vindt u nog meer nutteloze kennis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden