Verkiezingen VS

Wat is de FBI van plan met de nieuwe Clinton-e-mails?

Hillary Clinton lacht terwijl ze een masker voorhoudt in verband met Halloween. Beeld AFP
Hillary Clinton lacht terwijl ze een masker voorhoudt in verband met Halloween.Beeld AFP

Komt er nou wel of niet voor de Amerikaanse verkiezingen uitsluitsel over de e-mail-kwestie rond Hillary Clinton? FBI-medewerkers zijn hard aan het werk om de 650.000 nieuw gevonden e-mails zo snel mogelijk te doorzoeken. Intussen is Clintons rivaal Donald Trump zelf ook in een e-mailgate beland.

Redactie

Op het eerste gezicht lijkt het onwaarschijnlijk dat de FBI met nieuwe informatie komt voor de verkiezingen van 8 november. Het bommetje dat FBI-directeur James Comey vrijdag dropte, betreft zoveel e-mails dat het waarschijnlijk veel tijd kost om die te doorzoeken. Bovendien moet daarna nog worden onderzocht of de gegevens daadwerkelijk belastend zijn voor Clinton. Comey zei zelf 'geen idee te hebben hoe lang het onderzoek gaat duren' en bronnen binnen de FBI zeiden tegen CNN hetzelfde.

De e-mails die de FBI eerder deze maand vond zijn van Huma Abedin, al jarenlang een naaste medewerker en vertrouweling van Hillary Clinton, ook in de tijd dat zij nog minister van buitenlandse zaken was. De mails werden aangetroffen op een laptop van Abedins ex-man, de voormalige Democratische afgevaardigde Anthony Weiner, naar wie een onderzoek loopt wegens sexting met een minderjarige. Abedin heeft eerder tegenover de FBI verklaard dat zij al haar mails volgens de regels heeft overgedragen aan Buitenlandse Zaken.

De nu op Weiners computer gevonden e-mails - 650.000 stuks - vormen zo'n groot aantal dat het vrijwel onmogelijk lijkt om daar voor verkiezingsdag uitsluitsel over te geven. Toch bestaat de kans dat de FBI er wel in slaagt. Voormalig FBI-speciaal agent Kenneth Springer zei tegen de Wall Street Journal dat het weliswaar een enorme hoop e-mail is, maar "als het iets is wat je dagelijks doet, dan is het geen grote moeite".

Sommige stappen in het proces zijn eenvoudig te nemen. Binnen een paar uur kunnen alle berichten al in categorieën worden geplaatst als 'afzender', 'ontvanger' en 'onderwerp'. Hierdoor is ook meteen onderscheid te maken in privé- en werkmail. Een deel van dat werk is al gedaan, nadat de e-mails werden gevonden.

'Geen zaak'
Hillary Clinton zei gisteren dat wat haar betreft de FBI-onthulling geen zaak is. “Dit is geen issue. Kiezers hebben lang geleden al hun keuze gemaakt.”

Vervolgens zoeken experts naar belangrijke woorden. 'Topgeheim' bijvoorbeeld, of 'vertrouwelijk'. Op deze manier werden de e-mails in het geval van Hillary's 'Benghazi-mails' ook gevonden. En dit is nog een eenvoudige zoekmethode: de modernste zoeksystemen kunnen nog veel specifieker bepalen 'wie met wie op welk moment mailt'.

De FBI kan nog sneller door de e-mails heen als duidelijk is hoeveel berichten de federale recherchedienst al heeft gelezen, zei journalist Pete Williams van NBC. Abedin kreeg als naaste medewerker van Clinton waarschijnlijk veel berichten, die in het eerdere onderzoek naar de privémail van Clinton al zijn doorzocht, als CC doorgestuurd.

Zijn de op het oog belangrijke mails gescheiden van de talloze kattebelletjes, dan worden de overgebleven berichten gelezen door medewerkers van de FBI. Hier gaat de meeste tijd in zitten. Want ook als er van de 650.000 e-mails maar tienduizend de moeite van het lezen waard zijn, kost het doorlezen vele uren.

Komt daaruit belastende informatie, dan moeten mogelijk meerdere mensen worden ondervraagd. Dat is een proces dat dagen kan duren. Het is daarom dat de FBI-agenten nog een slag om de arm houden. CNN wist wel te melden dat intern inmiddels dagelijks wordt overlegd over welke informatie naar buiten kan worden gebracht.

Beïnvloeding
Beïnvloedt de FBI door het e-mailnieuws de verkiezingen? Zes vragen.

Peilingen
Heeft de FBI-onthulling invloed op de peilingen? Gedeeltelijk. In een dinsdag uitgebrachte poll van ABC/Washington Post leidt Donald Trump voor het eerst sinds mei. In een peiling van CNN blijft Clinton Trump momenteel nog 5 procent voor.

Newsweek: Trump verduisterde duizenden e-mails

Opvallend genoeg kent ook Donald Trump een week voor de verkiezingen zijn eigen e-mailgate. Het magazine Newsweek concludeerde dat na bestudering van duizenden pagina's rechtsverslagen waar Trump bij betrokken was. 'De bedrijven van Trump hebben systematisch duizenden e-mails, verslagen en papieren documenten vernietigd of verborgen, vaak tegen gerechtelijke orders in', schrijft het magazine.

De strategie van Trump was simpel, schrijft Newsweek: ontkennen, belemmeren, vertragen. Het blad haalt een zaak aan uit de jaren zeventig, toen Trump 'om ruimte te sparen' een half jaar aan bedrijfsdocumenten door de versnipperaar haalde.

Ging het toen nog om papier, ook digitaal probeerde Trump zoveel mogelijk te verbergen. Het volgens Newsweek schrijnendste voorbeeld was een rechtszaak uit 2005, nota bene aangespannen door Trump zelf. Hij zei dat hij door een voormalig zakenpartner was gewipt uit een deal voor de bouw van twee casino's in Florida en dat die gokhallen aan hem zouden moeten worden overgedragen.

Donald Trump, hier in Warren, Michigan. Beeld AP
Donald Trump, hier in Warren, Michigan.Beeld AP

Begin van het jaar 2000 was een belangrijke periode in deze zaak. Als de aangeklaagde partij kon bewijzen dat Trump in die tijd wist van de samenwerking, dan kwam er geen rechtszaak. Trump claimde zelf pas in 2011 van de deal af te weten, terwijl de verdediging meldde dat al in 1999 een memo met over het contract naar Trump was gestuurd.

Toen de rechter om die gegevens vroeg, bleek dat Trump geen e-mails uit die tijd bezat. De leugen dat zijn bedrijf toen geen computerserver had, werd snel doorgeprikt. Uiteindelijk kwam uit dat Trump's bedrijf elk jaar systematisch al het mailverkeer wiste. Toen de aangeklaagde partij zelf in de aanval ging, omdat Trumps bedrijf nu eenmaal valse papieren had ingeleverd, liet Trump de aanklacht vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden