Wat houdt het nieuwe gedoogbeleid precies in?

Marc Josemans eigenaar van coffeeshop Easy Going in Maastricht weigert buitenlandse bezoekers en geeft ze het advies om aangifte te gaan doen tegen hem wegens discriminatie.Beeld anp

Coffeeshops in het zuiden van het land moeten sinds vandaag een ledenlijst hebben en mogen alleen nog inwoners van Nederland toelaten. Vijf vragen en antwoorden over de nieuwe gedoogcriteria. Wat is er veranderd en wat gaat er nog veranderen?

Wat is er veranderd en wat gaat er nog veranderen?
Coffeeshops worden een besloten club met leden die moeten kunnen aantonen dat ze minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Een coffeeshop mag in de toekomst niet binnen 350 meter van een middelbare school zijn gevestigd.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Coffeeshops in het zuiden van Nederland moeten vanaf dinsdag een ledenlijst hebben en bijhouden. Het gaat in Brabant, Limburg en Zeeland in totaal om ruim 80 coffeeshops. Vanaf 1 januari worden alle coffeeshops in Nederland een besloten club. Het maximumaantal leden bedraagt dan 2000. Coffeeshops die nu nog in de buurt van een middelbare school staan, moeten op 1 januari 2014 verhuisd zijn.

Wat beoogt het kabinet?
Coffeeshops moeten kleiner en beheersbaar worden en drugstoeristen moeten wegblijven. Kwetsbare jongeren moeten worden beschermd tegen drugsgebruik.

Wat zijn de grootste bezwaren tegen de nieuwe gedoogcriteria?
Gemeenteraden zijn om verschillende reden tegen. In Maastricht willen ze geen proeftuin zijn. De raad is tegen omdat de nieuwe criteria geen oplossing bieden tegen de criminaliteit en overlast door drugsrunners. In Brabant vinden ze de maatregelen overbodig omdat daar veel minder overlast van drugstoeristen is. Coffeeshops vinden dat ze worden gedwongen om buitenlanders te discrimineren en klagen omdat ze niet weten wat precies moet en mag.

Wat moet de coffeeshopklant doen?
Klanten moeten met een recent uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie aantonen dat ze in Nederland wonen. Een uittreksel is bij de gemeente (digitaal) te krijgen voor ongeveer 10 euro. Clubleden legitimeren zich met hun paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument. Ze blijven minimaal 1 jaar lid ongeacht hoe vaak ze kopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden