'Wat het kabinet met gezinsmigratie wil, kan niet'

Het heeft geen zin om - zoals het kabinet wil - Europese regelgeving over gezinsmigratie aan te passen. Lidstaten zijn gebonden aan het Europese Grondrechten Handvest. Daarin staan mensenrechten zoals de eerbiediging van het gezinsleven die de Europese Unie heeft vastgelegd. Als minister Leers (immigratie) de regels wil veranderen, moet Nederland uit de EU stappen, stelde Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht in Leiden, gisteren tijdens een hoorzitting in de Kamer.

Het kabinet wil dat iemand die in Nederland woont minimaal 120 procent van het minimumloon verdient voor hij zijn partner van minimaal 24 jaar (nu: 21 jaar) naar Nederland mag halen. Momenteel peilt Eurocommissaris Malmström hoeveel animo er in de lidstaten is om de richtlijn gezinsmigratie hiervoor aan te passen. De uitkomst hiervan wordt 1 maart openbaar; volgende week debatteert de Kamer over de Nederlandse inbreng.

PVV-leider Wilders waarschuwde onlangs dat als de immigratiemaatregelen niet worden uitgevoerd zijn fractie geen extra bezuinigingen zal slikken. PVV'er Fritsma, die niet aanwezig was bij de hoorzitting, stelde dat Nederland in geval van nood moet kiezen voor een een uitzonderingsregel. Maar volgens Yves Pascouau van het European Policy Centre kan dat niet. "Het enige wat je kunt doen is de lidstaten en de Europese Commissie overtuigen."

Hoewel de deskundigen het eens waren dat aanpassing van de richtlijn een lange, en misschien heilloze weg is, vindt voormalig onderzoeker van het Centraal Planbureau, Hans Roodenburg, dat het kabinet "iedere mogelijkheid moet aangrijpen om lidstaten meer ruimte te geven" om uitwassen van het huidige beleid te bestrijden.

Voor Joop Hartog, hoogleraar economie, zijn slechts migranten met een startkwalificatie welkom. "Ik ben er niet voor om kinderen van twaalf, dertien die sinds hun zevende niet meer naar school zijn geweest, hier te laten komen. Voor hen zou ik zeggen: einde gezinshereniging."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden