Column

Wat? Het geld van Johnny Depp is op

Johnny Depp, hier in november, is door zijn geld heen.Beeld EPA

Johnny Depp zal even met zijn lange wimpers geknipperd hebben toen hij gebeld werd met de mededeling: “Het geld is op.”

In zijn dertigjarige carrière verdiende de acteur een slordige 650 miljoen dollar, er was altijd meer dan genoeg geweest. Afgelopen jaar verdiende de 53-jarige acteur nog een bedrag met acht cijfers voor de vijfde ‘Pirates of the Caribbean’, en iets vergelijkbaars voor het vervolg op ‘Alice in Wonderland’. Het beheer van zijn vermogen had hij volledig overgelaten aan de broers Joel en Robert Mandel. Zij adviseerden hem nu zijn dorp in Zuid-Frankrijk te koop te zetten om weer even vooruit te kunnen.

U denkt misschien: pardon, een dorp in Frankrijk? Ja, Johnny shopte een boel vastgoed bij elkaar, de afgelopen jaren. Behalve die twaalf huizen en een kerkje in de buurt van Saint-Tropez ook een privé-eiland in de Bahama-archipel, een riante villa en een gebouw met vijftien penthouses in Los Angeles, een appartement in Parijs en nog wat bouwsels verspreid over de aardbol.

Enfin, Johnny was natuurlijk woedend op de Mandels en sleepte ze, na maanden grondig onderzoek, begin dit jaar voor de rechter. Hij wil 25 miljoen terug omdat ze zijn geld slecht hebben beheerd: het zou zijn uitgeleend aan vrienden die nooit terugbetaalden, ze hadden zichzelf nogal riante salarissen uitbetaald en bovendien waren ze altijd te laat geweest met het invullen van belastingaanslagen, zodat Johnny enorme boetes had moeten betalen - waarvan hij trouwens niets wist, want hij keek nooit zijn rekeningoverzichten na.

Johnny Depp in januari.Beeld AFP

De Mandels sloegen uiteraard terug. Afgelopen week gaven ze een kijkje in de financiën van de acteur, die, als het allemaal waar is, niet onderdoet voor de excentrieke karakters die hij altijd speelt.

Twee miljoen dollar per maand

Gemiddeld geeft hij 2 miljoen dollar per maand uit en dat is, zelfs met zijn vermogen en inkomen, te veel. Een slordige 300.000 dollar gaat op aan personeel, beveiliging is een aparte post van 150.000 dollar. De acteur neemt enkel privévliegtuigen en dat kost maandelijks 200.000 dollar. En dan is er nog een wijnrekening van 30.000 dollar - inderdaad, ook per maand. Dan zijn er de onderhoudskosten aan zijn eerder genoemde vastgoed en moet een luxe jacht van 45 meter in de vaart gehouden worden - hoe kom je anders op zo’n privé-eiland?

Daarnaast gaan er ook ettelijke miljoenen op aan losse uitgaven. Johnny heeft twaalf pakhuizen nodig voor zijn verzameling Hollywood-curiosa. Hij stopte 4 miljoen in een platenlabel, dat al snel ten onder ging. De opvallendste uitgave op de lijst is een kanon van 3 miljoen dollar, speciaal gebouwd om de as van de in 2005 overleden schrijver Hunter S. Thompson de Rocky Mountains in te schieten. Johnny was groot bewonderaar en liet zo zijn laatste wens in vervulling gaan.

Natuurlijk sloeg ook zijn echtscheiding vorig jaar een gat in de begroting. Maar Johnny was zich inmiddels bewust van de geldproblemen en wist de schade te beperken tot 7 miljoen dollar. Zijn ex, actrice Amber Heard (30), zal dat geld ook nog eens aan goede doelen geven. De helft gaat naar de ACLU, de American Civil Liberties Union, die zich momenteel via rechtszaken verzet tegen de decreten van Donald Trump - dat geld is voor de verandering goed besteed. Amber zelf houdt aan het flitshuwelijk van een jaar alleen de hondjes Pistol en Boo over.

En Johnny? Die moet hard aan het werk, wil hij zijn levensstijl houden zoals die nu is. Het zit hem trouwens niet mee, want hij werd door zakenblad Forbes al twee jaar achtereen uitgeroepen tot de zwaarst overbetaalde acteur in Hollywood: op elke dollar die hij betaald krijgt, verdienen de filmstudio’s maar 2,80 dollar terug. Het blad verwacht dat hij zijn salariseisen flink omlaag moet schroeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden