Wat het eiland nodig heeft, is rust

Het regeringsgebouw Fort Amsterdam.Beeld ANP

Het contrast kan niet scherper. Terwijl hordes toeristen er de tropische rust opzoeken, neemt de spanning onder eilandbewoners juist verder toe. Het land Curaçao beleeft een ongekend grote crisis in haar nog prille bestaan.

De situatie is zorgelijk en ingewikkeld, zegt Gert Oostindie, Antillen-deskundige en directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde. "Er zijn feitelijk twee partijen die zeggen: wij vormen het gezag. Buitengewoon merkwaardig."

De problemen ontstonden in augustus, toen de parlementsvoorzitter na de val van het kabinet elke vergadering verbood. Oostindie spreekt van 'een overtreding van een grondregel'. De situatie ontspoorde pas echt toen de oppositie het demissionaire kabinet naar huis stuurde en de gouverneur verzocht een interim-kabinet te benoemen. Tot veler verrassing bleek hij daartoe bereid.

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert heeft zich daarover verbaasd. Het kabinet had zijn ontslag reeds ingediend, zegt hij. "De verkiezingen vinden over enkele weken plaats. Wat is dan het nut van een interim-kabinet?" Bovend'Eert stuurde vorige week een advies naar Curaçao met de boodschap vooral geen tijdelijke regering aan te stellen. "Zoiets doe je in echt uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als het demissionaire kabinet uiteen valt. En daar is op Curaçao geen sprake van."

De nieuwe bewindslieden zouden de rust op het eiland moeten terugbrengen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. De komst van het interim-kabinet heeft de gemoederen verder verhit. Oppositie en coalitie - pro-Nederland en anti-Nederland - staan lijnrecht tegenover elkaar.

Wat nu? Oostindie: "De gouverneur heeft zijn tanden laten zien en Schotte lacht erom. Moet je hem zijn gang laten gaan? Dat is gezichtsverlies voor de gouverneur. Maar als je de politie hardhandig laat ingrijpen, loop je kans op rellen. Een enorm risico." Hoewel lang geleden, liggen de gebeurtenissen van 30 mei 1969 nog vers in het geheugen. Op die dag leidde een arbeidersstaking tot een volksopstand, waarbij een deel van Willemstad in vlammen opging. Nederlandse mariniers moesten orde op zaken stellen.

Zo ver is het nu nog zeker niet. Nederland zal zich zo lang mogelijk afzijdig willen houden, zegt professor Bovend'Eert. Elke vorm van inmenging in deze 'lokale politieke aangelegenheid' kan leiden tot escalatie.

Achter de schermen is 'Den Haag' wel degelijk partij, weet Oostindie. "De gouverneur is vertegenwoordiger van de Kroon. Hij doet niets zonder overleg met Nederland." Oostindie hoopt dat tot aan de verkiezingen de rust bewaard blijft. "Maar mensen als Schotte en zijn coalitiegenoot Helmin Wiels hebben groot belang bij een koloniale strijd tegen Nederland." Die rust lijkt dus een illusie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden