Wat heeft mevrouw Jansen in Tiel aan innovatie?

Ver weg van politiek Den Haag versterken provincies hun eigen regio. Deel 1: Gelderland en Overijssel als Europese toppers.

door Onno Havermans

Als regio spelen de provincies Gelderland en Overijssel een voortrekkersrol in Europa. Dankzij de wetenschappelijke sprongen in Wageningen, Nijmegen en Twente.

Ooit vestigde Aku, voorloper van het wereldconcern Akzo Nobel, zich aan de rand van de Veluwe omwille van het schone water, de goedkope arbeidskrachten en de vervoerskanalen. Omdat het daar mooi wonen was, en niet al te kneuterig, werd Arnhem de hoofdvestiging. Maar de directie van Akzo Nobel vertrekt naar Amsterdam, net als straks de nieuwe energiereus Essent/Nuon. De zuidas is de place to be.

Niet erg, vindt de Gelderse gedeputeerde René van Diessen (VVD). „Natuurlijk is het mooi om een multinational binnen je grenzen te hebben. Maar Amsterdam is nu eenmaal het financiële centrum van Nederland. Wij zetten in op productontwikkeling en daarom is het veel belangrijker dat research en development van bedrijven als Akzo Nobel in de provincie blijft.”

Met een tot twee miljoen per jaar trekt Gelderland relatief veel geld uit voor stimulering van nieuwe ontwikkelingen in de economie. „Wij co-financieren de middelen uit Den Haag en daarnaast besteden we meer dan de helft van het geld uit Brussel aan innovatie”, aldus Van Diessen. „Wij scoren goed. Ons beleid wordt geroemd in Europa, de valleys krijgen veel positieve reacties.” Triangle heet het innovatieve samenwerkingsverband in Oost-Nederland tussen Food Valley, Health Valley en Innovatieplatform Twente. Engels is de voertaal, want het moet internationaal aanspreken. Al werd de term Food Valley voor de nieuwe ontwikkelingen rondom de vroegere landbouwuniversiteit in Wageningen ooit als grap geïntroduceerd.

Die grap is allang omgezet in bittere ernst. Over acht jaar moet Oost-Nederland tot de vijf best ontwikkelde regio’s in de wereld behoren, waar het gaat om voeding en gezondheid, medische technologie, veiligheid en techniek. Bereikbaarheid, stabiliteit en een mooie plek om te wonen is allang niet meer genoeg voor economische vooruitgang. „We moeten scherp kiezen en alleen doen wat we goed kunnen”, zegt Peter Papegaaij, EZ-ambtenaar bij de provincie. „Maar daarbij moeten we niet uit het oog verliezen voor wie we bezig zijn. Wat heeft mevrouw Jansen uit Tiel er aan?”

Vooral Wageningen heeft internationaal naam gemaakt met innovatie. „Vergis je niet, eind vorige eeuw gingen er nog stemmen op of de vroegere landbouwuniversiteit wel moest blijven bestaan”, aldus Papegaaij. „Nu de omslag is gemaakt naar lifescience, zorgen de universiteit en aanverwante bedrijven voor twintigduizend banen.” Vorige week werd bekend dat twee Japanse bedrijven vestigingen voor onderzoek en ontwikkeling gaan opzetten in de Gelderse Vallei.

Wageningen is hip, mede omdat veel klimaatonderzoek hier plaatsvindt. De universiteit trekt nu ook andere studenten aan dan alleen boerenzonen en milieufreaks. „Op het gebied van voeding en gezondheid is Wageningen toonaangevend in Europa. Als we dat ook kunnen organiseren in Nijmegen en Twente, versterken we de werkgelegenheid en daarmee de welvaart in deze regio”, aldus Van Diessen.

Dat gaat niet vanzelf, weet de voormalige wethouder van Tilburg. „Die paar honderdduizend euro van ons kunnen net het verschil maken. We verdienen in Nederland veel, dus de arbeidskosten zijn hoog. Dat kunnen we ons alleen permitteren als we hoogwaardige producten maken die ze elders nog niet kunnen maken. We moeten dus blijven innoveren.” Voor mevrouw Jansen uit Tiel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden