Wat heeft Hillary nou helemaal bereikt voor vrouwen?

Camille Paglia, Amerika's meest omstreden feministe, spreekt over Hillary Clinton, Madonna, mannenhaat en seks. 'Feministen hebben de strenge, zedelijke normen van vroeger weer helemaal overgenomen.'

MARCO VISSCHER

Het is vrijwel zeker dat Hillary Clinton de Democratische presidentskandidaat wordt. De zwaarbevochten zege op haar rivaal Bernie Sanders zou goed nieuws moeten zijn voor feministen, die het glazen plafond aan diggelen willen. Maar Camille Paglia geeft Clinton er zwaar van langs in haar commentaren over de verkiezingen op de nieuwssite Salon.

Paglia's affiniteit met het feminisme voert terug tot haar tienerjaren, nog vóór het in de sixties onderdeel werd van de tegencultuur die bevrijding najoeg. Volgens de cultuurcritica doen de huidige feministen steeds of vrouwen slachtoffer zijn van een beestachtige mannencultuur, waartegen bescherming nodig is. Daarom staat niet bevrijding, maar inperking van vrijheid op het wensenlijstje van feministen.

undefined

Sanders blijkt populairder onder vrouwen in alle leeftijdsgroepen, behalve onder oudere vrouwen. Hoe kan het dat een feministisch icoon zo weinig vrouwen weet te enthousiasmeren?

"Feministisch icoon? Ik begrijp niet waar mensen het idee vandaan halen dat Hillary Clinton een feministisch icoon is. Dat beeld moet zijn bedacht door haar strategen."

undefined

Ze wordt vast zo gezien omdat ze haar zinnen heeft gezet op het hoogst haalbare ambt.

"Ja, allicht, maar wat is haar staat van dienst? Welk politiek succes heeft ze gehad als senator van New York of als minister van buitenlandse zaken? Wat heeft ze bereikt voor vrouwen? Ik kan het u niet zeggen. Haar kandidatuur is op niets dan machtswellust gebaseerd. De hele wereld kent haar alleen vanwege haar huwelijk met een succesvolle man."

undefined

Dat huwelijk heeft u omschreven als 'Hillary's onfeministische verbintenis met een man'.

"Absoluut. Ze heeft iedere vernedering getolereerd, terwijl Bill Clinton - op wie ik overigens heb gestemd, als Democraat in hart en nieren - al een rokkenjager was sinds ze elkaar leerden kennen tijdens hun rechtenstudie. Hillary koos voor een relatie met een man die eerst een reputatie, en later een aantoonbare geschiedenis had van slippertjes. Het is waarom ik haar eerder zie als een antifeministe."

undefined

Er zijn feministen die vinden dat alle vrouwen op Hillary Clinton moeten stemmen.

"Absurd! Honderd jaar geleden is er keihard gestreden voor het algemene kiesrecht. De voorstanders argumenteerden, tegen de heersende opinie in, dat vrouwen net zo goed als mannen in staat waren tot rationele keuzes en zich bij politieke beslissingen níet zouden laten leiden door emoties. Kijk nu eens naar wat deze feministen zeggen: het is om je dood te schamen."

undefined

Madeleine Albright, oud-minister van buitenlandse zaken, zei op een campagnebijeenkomst dat er 'een speciale plek in de hel' is voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen.

"Dat maakte me ziedend. Geen opmerking zó onverholen seksistisch als dat alle vrouwen als één front een andere vrouw moeten steunen omdat ze dezelfde biologie hebben. Stel je voor dat een man dat zou zeggen over een mannelijke kandidaat."

undefined

Het publiek, inclusief Clinton, moest er anders om lachen en klapte. Was het niet gewoon een grapje dat buiten de context verkeerd uitpakte?

"Daar geloof ik niets van. Albright gebruikt dit zinnetje al vele jaren. Het is kennelijk een van haar favoriete oneliners."

undefined

Gloria Steinem, een feministische opinieleider die Clinton steunt, zei dat jonge vrouwen kiezen voor Sanders omdat ze daar meer kans maken om leuke jongens tegen te komen.

"Haha! Dat was waarschijnlijk een van de grootste blunders in de moderne geschiedenis van politieke campagnevoering. Jonge vrouwen in het hele land trokken van leer tegen die onzinnige suggestie. Prachtig om te zien. Vroeger bewonderde ik Steinem, maar ik heb al heel lang bonje met haar."

Bonje: Steinem vergeleek Paglia met een nazi, Paglia noemde Steinem een fascist. De botsing valt te verklaren uit de richting die Steinem en de haren opgingen. Door het credo 'vrouwen deugen, mannen zijn fout' kreeg het feminisme volgens Paglia puriteinse trekjes, die haaks stonden op de vrije seksuele moraal van de jaren zestig. "Ze zagen porno als een misdaad tegen vrouwen. Ze beweerden, zonder enig bewijs, dat plaatjes van naakte vrouwen tot verkrachtingen leidden en eisten een verbod op Playboy en Penthouse. En toen was daar opeens Madonna! Zij liet haar lichaam

zien. Zij maakte het mogelijk dat mijn seksuele kant van mijn feminisme er eindelijk mocht zijn."

undefined

Waarin verschilt uw feminisme?

"Mijn feminisme erkent dat de seksen verschillend zijn en bewondert mannen om hoe ze zijn. Volgens feministen is dat ongepast. Zodra je begint over de cruciale rol van hormonen gaan ze krijsen en schreeuwen. Ze willen mannen veranderen: ze moeten thuis helpen met de afwas, vaker koken, meer voor de kinderen zorgen, beter luisteren, et cetera."

undefined

Niets mis toch met een eerlijker taakverdeling?

"Begint u nu ook al? Dit is een typische klaagzang van zwakke vrouwen, want alleen zwakke vrouwen kunnen niet met mannen omgaan. Vrouwen die zoveel van hun man eisen, vragen te veel. Laten ze de volgende keer dat ze willen dat hun man naar dat gekakel moet luisteren als hij terugkomt uit zijn werk, bedenken dat ze daarvoor hun vriendinnen hebben, niet een echtgenoot."

undefined

En nu is het weer hip om feminist te zijn.

"Na de opleving in de gloriedagen van Madonna is het feminisme weer uit de aandacht geraakt. Pas sinds kort is er een heropleving. Maar oh my goodness, ik herken ze niet! Ze zoeken tegen alles bescherming, van straatintimidatie tot opinies die de hunne niet zijn. Jonge meisjes willen dat het leven op de campus weer heel beschermd is. Geen serieuze debatten bijwonen. Geen grapjes over vrouwen horen. Geen seksueel getinte liedjes. Ze willen dat er regels komen over wat vrijwillige seks is en wat niet, en dat je dan allebei een contract ondertekent voordat je gaat vrijen... Ik vind het onvoorstelbaar."

undefined

Feit is dat vrouwen vaker dan mannen slachtoffer zijn van seksueel misbruik.

"Och ja, dat is ook zoiets: dat gekláág van ze. Ze gingen een keertje uit, het liep een beetje anders en vervolgens gaan ze vreselijk lopen zeuren en zaniken. Het is alsof we weer terug in de jaren zestig zijn. Feministen hebben de strenge, zedelijke normen van vroeger weer helemaal overgenomen. Intussen hebben ze ervoor gezorgd dat de mannen zo ongeveer beroofd zijn van hun mannelijkheid, want dat wordt er tegenwoordig al jong uitgehaald."

undefined

Er zijn toch genoeg mannen die fatsoensnormen overtreden?

"O, die zijn er vast. En er zijn ook vast nog mannen die vijandig staan tegenover de komst van vrouwen op de werkvloer. Maar de tijd is allang voorbij dat dit de dominante gedachte was - misschien niet in een land als India, maar in westerse samenlevingen staan veruit de meeste mannen positief tegenover vrouwen en hun toegang tot het bedrijfsleven en de politiek.

"Toch blijven feministen maar slachtoffer spelen en zeggen dat vrouwen worden tegengewerkt door de vooroordelen van mannen. Dat is onzin. Ik geloof dat vrouwen meer worden tegengewerkt door vrouwen dan door mannen."

undefined

Op wat voor manier?

"Vrouwen hebben toegang opgeëist in dat fenomenale systeem waarin ze carrière kunnen maken. Daar worden ze nu ongelukkig van, want dat systeem is helemaal niet gemaakt voor vrouwen. Het is een ijzig, koud systeem, gemaakt door mannen, volledig gericht op technologie en winst."

undefined

Zegt u nu dat vrouwen maar geen carrière moeten maken?

"Nee, ik zeg dat het systeem onmenselijk is. Het is een hoogst efficiënt systeem, dat ik van harte steun, omdat het de levensstandaard van iedereen overal heeft verbeterd en omdat het vrouwen in staat heeft gesteld om onafhankelijk te zijn. Maar het is tegelijk ontzettend wreed. Vrouwen lijden daaronder en mannen net zo goed.

undefined

Was het systeem waarin vrouwen thuisbleven beter?

"Het was een systeem met natuurlijke kameraadschap en solidariteit tussen vrouwen. Mannen gingen jagen, later naar het akkerland, toen de fabriek en nu het kantoor. En de vrouwen brachten de dagen met elkaar door. Mijn moeder, geboren in Italië, weet nog hoe het was. Ze kookten samen, deden de was op een wasbord in een tobbe en intussen praatten, kletsten en roddelden ze de hele dag.

"Ze waren gelukkig. Moderne carrièrevrouwen maken de fout te denken dat het vroeger allemaal gezwoeg was. Dat was het niet. De wasmachine en de droger waren ooit prachtige, arbeidsbesparende uitvindingen, maar vandaag is de was een vervelend klusje dat je in je uppie moet opknappen. Want vandaag leven we geïsoleerd en onthecht."

undefined

Wat wilt u hiermee zeggen?

"De moderne, welgestelde vrouw vermengt haar identiteit met haar succesvolle baan. Als feministe pleit ik al sinds mijn tienerjaren voor het afschaffen van alle barrières die de professionele en politieke ontwikkeling van de vrouw in de weg staan. Maar ik besef dat er op het privéterrein nog altijd problemen kunnen bestaan: we voelen ons instabiel, onzeker, ongelukkig."

undefined

Die ontevredenheid benutten feministen nu om de samenleving radicaal te veranderen.

"Weet u, toen ik in 1964 ging studeren en de tweede feministische golf nog moest komen, tóen wilden we radicale verandering. Wij hadden persoonlijkheid, een gevoel van waardigheid, zelfrespect en het idee dat we de regels gingen veranderen. Wij analyseerden het systeem en wilden het zo nodig omvergooien."

undefined

Dat zeggen feministen nog steeds over zichzelf.

"Ik zie anders vooral bekrompen, irrationele feministen. Hoe fanatiek ze ook zijn, het systeem omvergooien staat niet op hun agenda."

undefined

En evenmin op de agenda van Hillary Clinton?

"Precies. Als we één ding over haar weten is het dat zij de regels niet zal veranderen. Je kunt haar nog honderd keer een feministisch icoon noemen, maar zij staat symbool voor precies datgene wat de Democratische Partij in gijzeling houdt: de combinatie van macht en geld. Dát is de reden waarom zoveel mensen - mannen en vrouwen, onder wie ikzelf - kiezen voor Bernie Sanders.

"Hij krijgt steun van kiezers die eindelijk een eind willen maken aan de corruptie in de politiek. Jonge feministen waarderen Sanders om zijn visie, waarin hij ongelijkheid serieus aankaart. Hij - niet zij - is in staat om de regels en het systeem radicaal te veranderen."

undefined

Wie is Camille Paglia?

In 1990 brak Camille Paglia (68), hoogleraar aan de University of the Arts in Philadelphia, door met haar boek 'Sexual Personae', over verwijzingen naar seks in kunst en literatuur. Het ruim 700 pagina's tellende betoog kreeg, naast lof, vernietigende reacties vanwege Paglia's sweeping statements over de natuurlijke verschillen tussen man en vrouw. Zo zou Athene zijn bloei te danken hebben gehad aan zijn misogynie.

In 1992 hekelde feministisch filosofe Rosi Braidotti in Letter&Geest 'Sexual Personae' als 'oppervlakkige over-generalisering', niet alleen vanwege Paglia's beschrijving van man-vrouw verhoudingen, maar ook van culturele stereotyperingen. In de populaire cultuur werd het boek een bescheiden culthit, mede doordat David Bowie het had geroemd.

Paglia is berucht om haar kritiek op feministen en vrouwen in het algemeen, die ze ook in haar boek helder verwoordt: "Als de beschaving was overgelaten aan vrouwen zouden we nog steeds in hutjes leven." Of: "Hoe een man urineert, is een verworvenheid, een metafysische boog. Een vrouw besprenkelt slechts de grond waarop ze staat."

Paglia becommentarieert voor de nieuwssite Salon de presidentsverkiezingen in de VS op ongezouten wijze. Ze is aanhanger van de Democratische kandidaat Bernie Sanders, maar prijst ook Donald Trumps 'moed en energie', die een 'vlaag van frisse lucht' doet waaien in het van 'politieke correctheid' vergeven debat. Trump in het Witte Huis is volgens Paglia geen goed idee, maar "anders dan Hillary Clinton, van wie elk woord haar wordt ingegoten door haar enorme betaalde staf, staat Trump op zijn eigen benen".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden