Wat heeft de Griek nog te kiezen?

null Beeld Tom
Beeld Tom

Vannacht loopt de steun aan Athene officieel af, uren later moeten de Grieken 1,6 miljard euro aflossen aan het IMF. Gisteren verklaarde een regeringswoordvoerder dat het land niet zal betalen. Is er een oplossing? Veel hangt af van het referendum waarin de Grieken zich zondag moeten uitspreken. Premier Tsipras riep gisteren opnieuw op tot een nee-stem, die de Griekse onderhandelingspositie zou versterken. Wat zijn de gevolgen van een 'ja'of 'nee'?

JA

De laatste peilingen in Griekenland geven het 'ja'-kamp een kleine voorsprong in de peilingen. Maar waarover stemmen de Grieken precies? Het voorstel van de eurolanden en het IMF van afgelopen donderdag, zegt de regering. Nee, stellen de geldschieters, dat is van tafel sinds de Grieken wegliepen bij de onderhandelingen. Volgens Europese regeringsleiders is de vraag simpelweg: wilt u binnen de euro blijven of niet?

Een ja-stem betekent feitelijk dat het volk wil dat de regering opnieuw gaat onderhandelen met de geldschieters. Dat kan, ook nadat Griekenland morgenochtend zes uur Nederlandse tijd verzuimt om de 1,6 miljard euro die het aan het IMF moet betalen te voldoen. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep is de afgelopen dagen blijven herhalen dat 'de deur voor verdere onderhandelingen' open blijft.

Wat zal de regering Tsipras doen met een 'ja'? Openlijk stelt Tsipras dat hij dan 'bij het stippellijntje zal tekenen'. Maar hebben de geldschieters voldoende vertrouwen dat deze regering de maatregelen ook daadwerkelijk zal uitvoeren? De maanden van vertraging en het continu frontaal aanvallen en neerhalen van de overige eurolanden en het IMF hebben veel irritatie opgeleverd.

Het is bovendien onzeker of Tsipras er politiek wel in slaagt - ook met een mandaat uit het referendum - zijn Syriza-partij in een nieuw onderhandelingsresultaat mee te nemen. Een steeds grotere groep in zijn partij koerst liever af op een breuk, met alle gevolgen van dien. Een ja-stem kan Tsipras opvatten als een verkiezingsnederlaag, en dan kan hij zijn aftreden aankondigen. Een technocratische interimregering - zoals eerder Lucas Papademos in Griekenland, of Mario Monti in Italië - zou de maatregelen kunnen doorvoeren, of er komen wéér nieuwe verkiezingen. Er blijft in elk geval uitzicht op verdere financiële steun, een Grexit is weer iets verder weg.

NEE

Een overgrote meerderheid van de Grieken wil in de eurozone blijven, zo blijkt telkens opnieuw uit peilingen in het land. Maar een eveneens grote meerderheid steunt de strijd van premier Tsipras en wil af van de bezuinigingen waar het land al jaren onder zucht. 'Het zal een paar jaar moeilijk worden, maar laat ons eindelijk weer beslissen over ons eigen lot', klinkt het steeds vaker in Athene.

Stemmen de Grieken tegen verdere onderhandelingen met de geldschieters, dan kan de grofweg 330 miljard euro aan schulden die het land nu nog heeft - aan het IMF, de ECB en de overige eurolanden - zo goed als afgeschreven worden beschouwd. Het land heeft simpelweg het geld niet om ze te voldoen. Ondanks openlijk geflirt met landen als China en Rusland lijkt de kans miniem dat er een reddende engel met vele tientallen miljarden het land overeind zal houden.

Een acute vraag, die eigenlijk voor het referendum beantwoord moet worden, is wat er gebeurt met de Griekse banken. Als het land morgen vroeg het IMF niet heeft terugbetaald, dan kan de Europese Centrale Bank besluiten de noodsteun aan de banken stop te zetten. Dan zijn de banken failliet, en kunnen de Grieken niet langer bij hun spaargeld.

De regering Tsipras blijft zeggen dat een nee-stem niet betekent dat het land de eurozone verlaat, en verwijt diegenen die dat wel zeggen de mensen bang te maken. Maar het land zal iets moeten. Pensioenen en ambtenarensalarissen moeten betaald worden. Als dat niet in euro's kan, komt er waarschijnlijk een nieuwe munt.

Die munt zal in waarde kelderen ten opzichte van de euro. Importen worden schreeuwend duur en de inflatie zal omhoog schieten. De euro blijft voorlopig bestaan in het land - denk aan de miljarden die mensen de afgelopen maanden 'onder de matras' hebben gelegd. Technisch gezien kan een land niet uit de euro stappen, of gezet worden. Maar de optelsom van een nieuwe munt, geen toegang tot de centrale bank van de eurozone en banken die failliet zijn - dat lijkt toch sterk op een Grexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden