Wat hebben uitgezette Afghanen te vrezen?

De Afghaanse hoofdstad Kaboel wordt als relatief veilig beschouwd, en het dagelijks leven verloopt betrekkelijk normaal. Hier wordt gevliegerd op de heuvels in de stad. Toch vinden ook in Kaboel regelmatig aanslagen plaats. Beeld AFP

Opnieuw laait de discussie over de uitzetting van Afghaanse asielzoekers op, nadat vorig weekend een gezin met minderjarig kind werd uitgezet.

Mensenrechtenorganisaties hoopten dat uitzettingen van minderjarigen verleden tijd zouden zijn, nadat staatssecretaris Harbers van justitie in juli aankondigde geen kinderen meer uit te zetten naar relatief veilige delen van Afghanistan. Toch volgde uitzetting. Volgens de mensenrechtenclubs komt het gezin nu in ‘groot gevaar’.

Hoeveel Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen zijn er in Nederland?

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland zijn er zo’n 3000 Afghanen zonder verblijfsvergunning in Nederland, die uitzetting moeten vrezen. Onder hen zijn ‘enkele tientallen’ gezinnen met minderjarige kinderen. Vorig jaar kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 949 asielzoekers uit Afghanistan naar Nederland. Daarmee waren ze de zesde grootste migrantengroep.

Zet Nederland meer Afghanen uit dan ander EU-landen?

Er zijn geen landen in de Europese Unie die helemaal geen uitgeprocedeerde Afghanen uitzetten, de aantallen verschillen echter per land. Over heel Europa krijgt gemiddeld 48 procent van de Afghanen een asielstatus. Frankrijk kent aan 85 procent van de Afghaanse asielzoekers een verblijfsvergunning toe. Nederland is strenger dan gemiddeld: hier krijgt 35 procent een verblijfsvergunning. Ook is Nederland met Noorwegen en Denemarken één van de drie Europese landen die minderjarige Afghaanse vluchtelingen uitzetten.

In Afghanistan zijn regelmatig aanslagen, zoals deze op een sjiitische moskee in de stad Gardez, ten zuidoosten van de hoofdstad Kaboel op 3 augustus. Er vielen 39 doden en zeker tachtig gewonden. De Afghaanse regering controleert minder dan 60 procent van het grondgebied van het land, de rest is voornamelijk in handen van de Taliban. Beeld EPA

Hoe onveilig is Afghanistan?

In de recent verschenen Global Peace Index eindigde Afghanistan na Syrië als het gevaarlijkste land ter wereld. Er zijn geregeld aanslagen. Daarom is het volgens de mensenrechtenorganisaties onverantwoord om Afghanen uit te zetten. Volgens de Raad van State is het land veilig genoeg voor uitgeprocedeerde asielzoekers om terug te keren. ‘De algemene veiligheidssituatie in Afghanistan is zorgelijk en in sommige provincies verder verslechterd’, schreef de hoogste bestuursrechter afgelopen maart in een vonnis, maar een terugkeerder is veilig zolang die ‘geen band heeft met de strijdende partijen’.

Hoe vergaat het vluchtelingen die naar Afghanistan terugkeerden?

De Nederlandse overheid houdt dit niet bij, zegt een woordvoerder van het ministerie van justitie. “Het gaat ook om kleine aantallen.” Amnesty International sprak vanuit Europa teruggekeerde Afghanen. De vader van een uit Noorwegen teruggekeerd gezin werd in Afghanistan vermoord. Enkele terugkeerders waren getuige van aanslagen. De meeste van hen leven in Kaboel, omdat de regio’s waar zij vandaan komen vaak te onveilig zijn. In de Afghaanse hoofdstad leven zij meestal in de anonimiteit en illegaliteit, vaak zonder werk. 

Lees ook:  Mensenrechtenclubs boos om uitzetting Afghaans gezin

Nog geen maand nadat staatssecretaris Mark Harbers van justitie de regels voor de groep aanpaste, is opnieuw een Afghaans gezin met een minderjarig kind uitgezet. Volgens mensenrechtenorganisaties is het gezin ‘in groot gevaar’ gebracht.

Afghaanse mannen, van wie een aantal in rolstoelen, zijn vandaag begonnen aan een 'Vredesmars' van Kaboel naar Herat, een afstand van zo'n 1800 kilometer. Zij eisen dat de Afghaanse regering en de Taliban vrede sluiten en een eind maken aan de jarenlange oorlog. Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden