Wat hebben die drones hier eigenlijk te zoeken?

Er zouden eerst een radar en een register voor drones moeten komen voordat deze vliegende horzels worden toegestaan, betoogt technologie-deskundige Danny Meki¿.

DANNY MEKI¿ en JURIST EN TECHNOLOGIE-DESKUNDIGE

Een tijdje geleden vloog er één langs terwijl ik het Centraal Station van Amsterdam verliet: een drone. Om precies te zijn: een quadrocopter. Hij stortte gelukkig nét niet neer op de hoofden van een groep toeristen. Wat deed dat ding daar? Was een kind van 16 zijn of haar verjaardagscadeau aan het uitproberen? Of zat de politie een winkeldief achterna? Had de AIVD een potentiële terrorist in de smiezen? Of was een spion van de Amerikaanse geheime dienst NSA op zoek naar potentiële infiltranten op Nederlands grondgebied?

We zullen het nooit weten. Drones worden steeds goedkoper en steeds vaker gespot, maar ook kleiner en geavanceerder. Volgens het ministerie van justitie gaat er 'geen actuele dreiging' uit van drones, terwijl het departement wel onderzoek doet naar mogelijkheden om de controle over drones te kunnen overnemen.

undefined

Achtervolgd

Natuurlijk vormen drones een groot gevaar voor onze samenleving en doet het departement onderzoek naar deze technologische ontwikkeling. Zonder het door te hebben, kun je op straat worden gefilmd, gevolgd (met gemak: dankzij gezichtsherkenning kan zo'n drone een persoon of object automatisch achtervolgen), kunnen je intieme gesprekken worden opgenomen en kan je telefoon- en internetverkeer - thuis én onderweg - worden afgetapt. Uitgerust met infraroodcamera's kijken drones ook met gemak door muren heen en ten slotte kunnen ze worden uitgerust met wapens. Funest voor de privacy en potentieel levensgevaarlijk.

Ook zonder wapens, want in plaats van met een laser de cockpit van een naderend vliegtuig te beschijnen, is het niet ondenkbaar dat criminelen of terroristen op afstand een aantal drones laten opstijgen, vlakbij de landingsbaan van een vliegveld terwijl een Boeing 777 nadert. Dan zou de marechaussee snel de controle (geautomatiseerd?) over moeten kunnen nemen om de vlucht veilig te stellen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Met een beetje pech nemen vervolgens hackers de controle weer over - een gevaar dat sowieso aanwezig is bij drones - en ontstaat een extreem gevaarlijke situatie waarin niemand meer wat kan doen. Er zou minimaal een 'drone-radar' en een 'drone-register' moeten komen om het vliegverkeer veilig te stellen, eigenaren van drones te kunnen identificeren en ook burgers te vertellen bij wie ze moeten klagen over privacyschendingen. Maar zover zijn we nog lang niet.

Waarom zouden we tot die tijd überhaupt drones toelaten in ons beschaafde land? Is het hier zo ontzettend gevaarlijk dat we dat soort wapentuig nodig hebben? Ze brengen gevaar met zich mee en voegen niets toe aan de bestaande middelen die veiligheidsdiensten tot hun beschikking hebben.

Hobbymatige drone-vliegers kunnen best een paar jaar wachten tot hun hobby goed gereguleerd is. Durven we het aan om een keer 'nee' te zeggen tegen een technologische ontwikkeling die onze levens binnen dreigt te dringen, totdat we de komst van drones goed hebben onderzocht en uitgetekend?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden