'Wat goed zeg, een engel'

In tijden van smartphones en sociale media kan een goed gesprek aan tafel moeilijk zijn. De nieuwe app 'Samen Geloven' wil dat veranderen. De familie Van Scharrenburg probeert het.

LISETTE VAN DE BURGWAL

Here zegen deze spijze, amen, zeggen de broertjes en zusjes Van Scharrenburg in koor. Ze zitten op een rijtje aan tafel, thuis in Ede. Voor hen ligt de iPad al klaar. Als alle borden gevuld zijn met spaghetti en tonijnsalade, start vader Arjan de app 'Samen Geloven'. Die is onlangs door de EO ontwikkeld voor iPad en Android. De app, denkt de omroep, kan zorgen voor 'een dagelijks gezinsmoment rondom de Bijbel'. Iedere week introduceert 'Samen Geloven' een gespreksthema. Bijvoorbeeld: 'kiezen'. Eerste vraag bij dit thema: 'Wat hield Adam en Eva tegen, zodat ze niet naar het paradijs konden?'

De oudste twee kinderen, William (9) en Daniëlle (8), beginnen te roepen: "Een engel, een engel!"

Arjan van Scharrenburg kijkt naar de rest van de kinderen. "En jij?", vraagt hij aan de 3-jarige Christian. Die kijkt verlegen naar zijn grote broer en zus en zegt dan zacht "een engel". Al praat hij duidelijk zijn broer en zus na; zijn vader is tevreden. "Wat goed zeg! Een engel inderdaad."

De familie Van Scharrenburg doet vaak spelletjes aan tafel. Om het drukke gezelschap tam te houden, spelen ze bijvoorbeeld 'Wie is het?' Ook 'Samen Geloven' verloopt vlekkeloos. De oudste twee antwoorden als eerste en vervolgens mogen de andere kinderen ook antwoorden. Tussen de vragen door eet iedereen van zijn spaghetti. Baby Emmalie spartelt met haar armen.

Volgende vraag in de app: 'Hoeveel vrouwen had Salomo?' "Heel veel", zegt moeder Vera. Ze geeft een paar spaghettislierten aan de spartelende Emmalie, die ze gretig in haar mond stopt.

"Wie was Salomo ook alweer?", vraagt oudste dochter Daniëlle. In de drukte wordt haar vraag genegeerd, waarop ze het nog een keer vraagt: "Wie was Salomo?"

Haar oudere broer geeft antwoord. "Hij mocht kiezen tussen rijkdom en wijsheid!" Ook moeder Vera valt bij. "Hij was koning." De fragmentjes van antwoorden zijn voor Daniëlle genoeg. "O ja! Hij was nog heel jong, toch?", zegt ze.

Haar vader knikt. "Klopt, hij was nog heel jong", zegt hij. "Hij was koning en mocht van God wensen wat hij wilde. Terwijl hij ook voor roem en rijkdom kon kiezen, koos hij voor wijsheid. Als koning moest hij namelijk voor heel veel mensen beslissen en daarom wilde hij wijsheid om te weten wat hij moest beslissen. God vond het natuurlijk heel fijn dat Salomo voor wijsheid had gekozen en gaf hem daarom nog veel meer. Ook vrouwen. Hoeveel, dat weet ik niet. Meer dan papa in elk geval." Zijn vrouw lacht, enigszins gegeneerd.

Vader Arjan start een filmpje in de app. Het thema is 'spijt': clown Benjamin moet kiezen of hij alleen wil slapen of samen met zijn knuffelbeest. Hij kiest voor alleen slapen, maar krijgt daar spijt van, omdat het toch best eng is.

Christian is in zijn nopjes en roept, wijzend naar de iPad: "Dat is een clown! Mama, ik zie déze clown." Als niemand reageert blijft hij even stil. "Dat is een leuke clown", mompelt hij ten slotte. Als het filmpje afgelopen is, staan de dessertbakjes op tafel. Vader Arjan leidt weer het gesprek. Hij vraagt: "Hebben jullie wel eens spijt gehad van een keuze die jullie hebben gemaakt?"

De oudste kinderen vertellen om beurten een verhaal. Peuter Christian begrijpt niet helemaal waar de verhalen over gaan en stopt verveeld zijn met pesto besmeurde mouw in zijn lege dessertbakje. Na de verhalen legt Arjan aan zijn kinderen uit: "Benjamin nam zijn knuffelbeest mee, omdat hij bang was in het donker. Hij voelde zich alleen. Maar eigenlijk ben je nooit alleen, hè? Zelfs als je niemand hebt om mee te praten, is God bij je."

De app 'Samen Geloven' is gratis te downloaden in de appstore, inclusief twee gratis gespreksthema's. Wie keuze wil hebben uit meer thema's betaalt euro 1,79 per maand.

'Jammer van dat EO-sausje'
Ook de families Verhey en Trouwborst probeerden de app uit. Dit vonden zij ervan.

Familie Verhey uit Zwolle, met ouders Arjen en Janke en kinderen Thijs (9) en Menno (7).

Hoe beviel de app?

"We vinden het wel een leuk idee om het zo te doen, maar er zitten wel veel dingen in die ons niet aanspraken. Er zit een EO-sausje overheen en daar hebben wij minder mee. De liedjes zijn bijvoorbeeld erg up-tempo; het was meer schreeuwen dan zingen. Er zijn heel veel andere christelijke liedjes die veel leuker zijn en die ook makkelijker mee te zingen zijn voor de kinderen. In de app staan integrale bijbelverhalen, die zijn veel te ingewikkeld voor de kinderen. Dan ben je vooral bezig met uitleggen wat de woorden betekenen in plaats van met de inhoud. Normaal lezen we uit de kinderbijbel tijdens het eten."

Is het gesprek terug aan tafel?

"Het gesprek was er al, maar de app biedt een andere manier om in gesprek te gaan. Dat vonden we wel leuk. Ook de bijbehorende quizjes zijn een leuke manier om een gesprek aan te gaan."

Gaan jullie hem vaker gebruiken?

"De kinderen vonden het wel even leuk, maar hoe lang dat zal duren weten we niet. De volgende avond vroegen ze er bijvoorbeeld niet om. Dus ik denk dat we het af en toe eens zullen gebruiken, maar zeker niet elke avond."

Familie Trouwborst uit Barneveld, met ouders Marc-Jan en Ester en kinderen Elianne (14), Hanneke (11), Anne-Ruth (9) en Marleen (5).

Hoe beviel de app?

"Goed. Het was vooral leuk om te zien hoe de kinderen het vinden. Normaal lezen we ook de Bijbel aan tafel en mogen de kinderen ook stukjes voorlezen. Dit werd door de app leuker voor de kinderen. Ze konden op de iPad een wijzertje ronddraaien om het gezinslid te kiezen dat moest voorlezen."

Is het gesprek terug aan tafel?

"Door de filmpjes en vragen van de app kwamen er veel gesprekken op gang. Die gesprekken gingen ook na het eten door. Ik vind het een mooie aanvulling dat dit er is in deze hectische tijd vol technologie."

Gaan jullie hem vaker gebruiken?

"Nu mochten we hem nog gratis gebruiken, maar op een gegeven moment moet je ervoor betalen. Ik sluit niet uit dat we dat gaan doen, want we vonden het een heel leuke app."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden