Wat ging er mis met de grote favoriet?

Hillary Clinton tijdens haar afscheidstoespraak. Beeld AFP
Hillary Clinton tijdens haar afscheidstoespraak.Beeld AFP

Vrienden, campagnemedewerkers en donoren stonden haar applaudisserend en met tranen in hun ogen op te wachten. In het New Yorker Hotel op Manhattan sprak Hillary Clinton hen toe. Ze zei 'teleurgesteld' te zijn en het verlies 'pijnlijk' te vinden. Voor de tweede keer in haar carrière deed ze een gooi naar het presidentschap, voor de tweede keer verloor ze. Wat ging er mis?

Pieternel Gruppen

Clinton moest minderheden en jongeren overhalen naar de stembus te gaan. Dat lukte haar onvoldoende.

Hielpen Afro-Amerikanen president Obama bij de vorige verkiezingen het Witte Huis in met 93 procent van hun stemmen, onder Clinton daalde hun aanhang tot 88 procent. Bij de latino's vond een vergelijkbare daling in het Democratische kamp plaats: van 71 naar 65 procent.

Bovendien wist Clinton minder goed dan haar voorganger Obama de 'millennials' aan zich te binden. Deze twintigers en dertigers kozen vorige keer met 60 procent voor de Democraten, Clinton kreeg 5 procentpunt minder vertrouwen van hen. Ze wist deze groepen niet te inspireren. Ze vonden haar te afstandelijk, niet warm genoeg.

Vrouwen lieten Clinton in de steek.

De Democraten hoopten dat vrouwen massaal het kamp van Trump zouden verlaten na zijn seksistische opmerkingen. Maar dat gebeurde niet. Ze kreeg maar 12 procent meer stemmen van vrouwen dan haar Republikeinse concurrent. Veel vrouwelijke aanhangers van Trump veroordeelden zijn uitlatingen, maar namen die uiteindelijk toch voor lief.

Clinton heeft zich in haar campagne nauwelijks rechtstreeks tot mannen gericht. Gisteren deed ze dat in haar speech wel expliciet tot de jonge vrouwen in het land. "We hebben het glazen plafond niet stuk kunnen slaan. Maar tegen alle kleine meisjes wil ik zeggen, twijfel niet aan je eigen dromen."

Ze was de verkeerde kandidaat in het huidige politieke klimaat.

'Koningin van het establishment', is slechts een van de bijnamen die Hillary Clinton de afgelopen tijd moest aanhoren. Zij wordt door veel Amerikanen gezien als de verpersoonlijking van de gevestigde orde, terwijl de politieke wind juist de andere kant op waait. Overal viert populisme hoogtij.

Haar decennialange ervaring in de politiek - als senator, first lady en minister van buitenlandse zaken - was haar belangrijkste troef, maar die keerde zich juist tegen Clinton. Dat ze de favoriete kandidaat was van de traditionele media, was eerder nadelig dan voordelig. 'Creatief en tegendraads' noemde ze de verkiezingsstrijd in haar speech. Maar of dat dankzij de Democraten was is de vraag.

De slogan 'Samen sterker' bleef niet hangen. En de 85 andere slagzinnen die het Democratische campagneteam bedacht - bekend geworden door klokkenluiderswebsite WikiLeaks - waren evenmin opzwepend.

Het lukte Clinton niet om haar imago van 'onbetrouwbare leugenaar' van zich af te schudden.

'Crooked Hillary': 'oneerlijke Hillary', noemde Trump zijn Democratische tegenkandidaat keer op keer. Funest daarbij waren een paar schandalen die Clinton bleven achtervolgen. Zo waren daar de goedbetaalde speeches die ze hield voor grote banken. Verder waren verhalen rondom de Clinton Foundation schadelijk voor haar.

Ze zou zakelijke contacten hebben gebruikt ten gunste van deze liefdadigheidsorganisatie. Dat ze midden in haar campagne in elkaar zakte en pas na twee dagen toegaf dat ze longontsteking had, werkte niet mee aan het opvijzelen van haar imago. Maar de e-mail-affaire gaf de doorslag. De tienduizenden e-mails die ze als minister van buitenlandse zaken tegen de regels in van een privé-adres had gestuurd, bleven haar tot het eind van haar campagne achtervolgen.

Vooral de mededeling van de Republikeinse FBI-directeur James Comey, dat er nieuwe e-mails waren ontdekt - krap twee weken voor de verkiezingen - deed haar populariteit dalen. Het versterkte de indruk bij haar tegenstanders en zwevende kiezers dat de wet niet op haar van toepassing was. De brief die Comey zondag aan het Congres stuurde, om te melden dat Clinton niet zou worden vervolgd, kon het tij niet keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden