Wat ging er mis bij Content?

Uitzendconcern Content zit niet voor het eerst in de problemen. Was het bedrijf onder oprichtster en zakenvrouw van het jaar Sylvia Tóth nog een successprookje, na haar vertrek kwamen de eerste barsten in de paleismuren. Content maakte vorig jaar de kleinste winst in de uitzendmarkt. Tóth's opvolger Stellingsma kondigde een reorganisatie aan, maar kreeg hiervoor slechts vijf miljoen gulden. Er was meer nodig, want de financiële organisatie en de computersystemen draaiden verre van vlekkeloos. Stellingsma kreeg hiervoor bij de Raad van Commissarissen echter geen gehoor.

De geruchten over eventuele overnames golfden af en aan, en vlak voor de presentatie van de jaarcijfers op 18 maart leek een fusie met Unique te lukken. Met het plotselinge vertrek van Stellingsma, koud een jaar in functie, op de dag van de jaarcijfers verdwenen ook die plannen van tafel. Elf dagen later was de overname door het Belgische Creyf's een feit.

De grote vraag is wat de toenmalige directieleden Van Male en Krijt heeft bewogen om zijn personeel zo vlak voor de overname door Creyf's opties aan te bieden. Normaal wordt over optietoekenning besloten in de Stichting Prioriteit (met daarin de leden van de Raad van Commissarissen) vlak na de jaarvergadering. De directie biedt de opties dan binnen een paar dagen aan het personeel aan (in dit geval dus rond 21 maart). Gebeurt dit later, dan moet opnieuw toestemming aan de Raad van Commissarissen gevraagd worden. ,,Krijt en Van Male hebben dus ook tegen de statuten gehandeld door de opties pas op 26 maart toe te kennen'', aldus Creyf's bestuurder M. van Hemele.

Was dit vergeetachtigheid, in de hectiek rond de overnamegesprekken met Creyf's? Van Hemele: ,,Ik heb gezocht naar een motief voor het late handelen van de directeuren, en het niet gevonden. Maar ik geloof niet in toeval''. Feit is dat in de prospectus (die rond overnames wordt uitgebracht) de opties wel vermeld stonden, maar niet de datum van de toekenning.

Of speelde op de achtergrond een verstoorde relatie met de Raad van Commissarissen mee, met daarin Tóth, oud-topman van KBB Arie Maas en oud-premier Lubbers. Betrokkenen beweren dat de onderhandelingen met Creyf's pas na de jaarvergadering in gang zijn gezet. ,,Wij zijn op 23 maart echt begonnen en een dag later is de directie er bij betrokken'', aldus Van Hemele. Ook Lubbers zegt pas later van het bod van Creyf's gehoord te hebben, maar hij was de commissaris 'op afstand' en was bij geen enkele vergadering aanwezig. Had hij van de optietoekenning geweten, dan had hij 'aangedrongen op meer spoed', zo liet hij eergisteren al weten.

Waarschijnlijker lijkt dat Tóth en Maas al eerder hun voelhorens uitstaken bij het Belgische bedrijf. De directieleden kunnen zich door deze gang van zaken gepasseerd hebben gevoeld. Ook al omdat eerdere verzoeken om meer steun voor de reorganisatie bij de commissarissen geen gehoor vonden en Stellingsma daarvan het slachtoffer werd.

Creyf's zit ondertussen met de gebakken peren. ,,Wij wachten het onderzoek van het openbaar ministerie af'', aldus Van Hemele gisteren. Ondertussen heeft hij Krijt en Van Male nog eens om uitleg gevraagd. Of hij daarna op zoek moet naar andere bestuurders, wilde hij nog niet zeggen. ,,Dat recht houden we ons altijd voor.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden