Wat geloof ik? Doe de Relitest

Ben ik religieus? Wat vind ik van seks – en waarom? Waar liggen mijn wortels? Bij welke levensbeschouwelijke stroming zou ik het beste passen? De nieuwe Relitest geeft alle antwoorden in een paar minuten. „Jouw opvattingen kunnen wel eens bij een heel andere levensbeschouwing horen dan je denkt.”

Er is een groot buffet aangericht. Val ik enthousiast aan, of eet ik niet van alle heerlijkheden? Heb ik religieuze wortels – en zo ja: wat betekenen die voor mij? Welke levensbeschouwing zou bij mij passen?

Door antwoord te geven op een dozijn Relitest-stellingen krijg je inzicht in wat je beweegt. Verrassend, ergerlijk, verhelderend en in ieder geval uitnodigend tot een gesprek met andere spelers van de test.

De Relitest is een zelftest die Trouw heeft ontwikkeld met wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Wat maakt de test bijzonder? De Relitest is namelijk niet de eerste religietest op internet.

Volgens een van de makers, de Nijmeegse ritueeldeskundige dr. Thomas Quartier, krijgt de ’speler’ van de test niet alleen inzicht in het verband tussen de eigen opvattingen en de inzichten in allerhande religies. De Relitest legt ook de samenhang met handelingen bloot, en met ’hoe je in het leven staat’.

Quartier voorspelt dat de uitkomst verrassend is. „Ik vermoed dat er veel meer raakvlakken met religieuze tradities in de beleving van mensen zitten dan ze vaak denken.”

De Relitest schiet, zegt Quartier, de spirituele zoeker te hulp. „Ze helpt je om je eigen wortels te ontdekken. Laat je daarover nadenken, door jouw ideeën en levenswijze in aanraking te brengen met de grote religieuze tradities.”

Professor Paul van der Velde werkte aan de Relitest mee met zijn expertise van Aziatische religies. „Daar hebben mensen uitgesproken ideeën over, maar iemand die zich verwant voelt met het boeddhisme, kan wel eens een heel andere uitslag krijgen.”

Van der Velde vermoedt dat veel mensen helemaal niet door hebben dat hun eigen opvattingen eigenlijk bij heel andere levensbeschouwingen horen dan ze denken.

De uitslagen van de test worden opgeslagen, zodat Trouw en de Radboud Universiteit meer te weten komen over de spirituele wortels van Nederlanders.

Wat wil Quartier het liefste weten? „Als wetenschapper ben ik benieuwd naar de wortels van moderne spiritualiteit. Zijn mensen ontworteld, of juist niet? Schieten ze opnieuw wortel? Daar hoop ik interessante informatie over te vergaren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden