Wat gebeurt er als Jan Dulles Jezus vertolkt?

Wat gebeurt er als Jezus een Nederlandstalig lied zingt? Een groep van tien studenten van de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen doet vanavond ter plekke onderzoek naar hoe de bezoekers van 'The Passion' het evenement ervaren.

Ze kijken onder meer hoe het publiek de liedjes uit de mond van Jan Dulles beleeft. De zanger van de 3JS vertolkt de rol van Jezus. "De teksten van seculiere popsongs ondergaan een transformatie als ze klinken in een religieuze context. Ze krijgen een extra lading. Hoe de bezoekers dat precies ervaren, gaan de studenten vragen", zegt hoogleraar praktische theologie Henk de Roest, die het onderzoek begeleidt.

Hij licht toe: "Een lied als 'Afscheid nemen bestaat niet' van Marco Borsato, dat twee jaar geleden werd gebruikt, klinkt uit de mond van Jezus toch anders dan wanneer een 'gewone' zanger het zingt."

Dat is niet het enige. "De makers van The Passion geven geen theologische duiding, zoals in de kerk wel gebeurt. Ze vertellen alleen het verhaal. Dat maakt het extra interessant welke lading bezoekers er aan geven."

Een onderzoekster van de universiteit verwerkt de resultaten in een publicatie. Uit een onderzoek bij een eerdere editie van The Passion bleek dat bezoekers toen uiteenlopende betekenissen toekenden aan het spektakel: van gratis popconcert tot moderne liturgie, en van stadsmarketing tot heiligschennis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden