Wat gebeurde er toch met Willeke Dost?

De politie in Drenthe gaat opnieuw onderzoek doen naar de verdwijning van Willeke Dost in 1992. Ze was toen 15 jaar oud.

Nieuwe sporen zijn er niet, nieuwe tips evenmin, maar zeventien jaar na haar vermissing gaat de politie de zaak-Willeke Dost toch nog een keer bekijken.

Het meisje verdween in 1992 uit de woning van een pleeggezin in Koekange, waar zij woonde. Er is nooit meer een spoor van haar gevonden.

„We houden het altijd nog op een vermissing. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen voor een misdrijf”, zegt politiewoordvoerder Ron Reinds. „Maar we sluiten een misdrijf ook niet uit. Het ligt eigenlijk helemaal open.”

Sinds mei van dit jaar hebben rechercheurs van de politie het dossier opnieuw geïnventariseerd, geordend en beoordeeld. „Als je dat doet, rijzen er altijd vragen. Dat kan van alles zijn. Je kunt bijvoorbeeld oude vragen, die we in 1992 al hebben gesteld, opnieuw stellen. Wellicht dat mensen na het verloop van zoveel tijd nu met verklaringen komen die ons verder brengen.”

Reinds zegt dat de activiteiten van derden die zich in de afgelopen jaren met de zaak hebben bemoeid, ook een rol hebben gespeeld bij de beslissing tot heropening van het onderzoek.

In mei verzochten twee politie-experts, gepensioneerd rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman, de politie om een nieuw onderzoek. De twee stelden enkele jaren geleden al dat er nooit een gedegen recherche-onderzoek is gedaan in de zaak.

Volgens Gosewehr en Timmerman zijn er serieuze aanwijzingen voor een misdrijf. Volgens hen is het lichaam van het meisje begraven in de omgeving van Koekange.

Willeke Dost verdween tijdens een koude januarinacht in 1992. Ze had vrijwel geen spullen bij zich en werd door niemand gezien. Enkele dagen voordat zij verdween had de tiener aangegeven dat ze in de problemen zat, omdat ze zwanger was geraakt. Volgens bronnen zou het meisje ook bang zijn geweest voor haar pleegfamilie.

Ook een privédetective mengde zich in de zaak, maar volgens politiewoordvoerder Reinds leverde dit niets op.

Het RTL-programma ’Het Zesde Zintuig’ maakte eerder deze maand opnamen in Koekange. Het programma zocht met hulp van oud-landmachtofficier Harry Jongen, ook wel Harry de Neus genoemd vanwege zijn vermogen om om begraven of bedolven lichamen op te sporen, de omgeving af. Volgens Reinds is er niets gevonden.

Het programma ’Het Zesde Zintuig’ wordt donderdagavond uitgezonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden