Wat gebeurde er nu echt in Roombeek?

enschede – Het besluit van politie en Openbaar Ministerie om nader onderzoek te doen naar de vuurwerkramp heeft verdeelde reacties opgeleverd.

Voormalig directeur Rudi Bakker van SE Fireworks beschouwt het als een schijnvertoning waarmee de in verlegenheid gebrachte politie en het OM hun gezicht willen redden. Een andere lezing is dat politie en OM toewerken naar vervolging van vroegere medewerkers van SE Fireworks. Het vervolgonderzoek zou bewijs moeten opleveren om strafvervolging te onderbouwen. Politie en OM houden zich op de vlakte. Hoofdofficier van justitie Hessel Schuth: „Ook als het onderzoek niets oplevert, kunnen we zeggen dat we het maximaal goed georganiseerd hebben.”

Sinds een getuige in mei dit jaar verklaarde dat enkele medewerkers op zaterdag 13 mei 2000 enkele uren voor de explosie bij SE Fireworks op het bedrijfsterrein zijn geweest, heeft de politie 54 getuigen gehoord. Die verhoren bieden voldoende aanleiding om het onderzoek naar de gebeurtenissen voorafgaand aan de ramp voort te zetten.

Daarmee is een team van twaalf rechercheurs belast. Ter wille van ’een frisse blik en de objectiviteit’ neemt het OM Zwolle de leiding van het onderzoek over van het OM Almelo en stuurt de korpschef van de politie IJsselland het team aan in plaats van zijn collega in Twente.

Het vervolgonderzoek duurt zeker zes maanden. Gedragswetenschappers onderzoeken het waarheidsgehalte van de afgelegde verklaringen. Met behulp van een nieuw systeem wordt de tijdslijn van 13 mei 2000 preciezer uitgezet. Daardoor is het mogelijk recente en oude alibiverklaringen beter te controleren.

Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede juicht het vervolgonderzoek toe. „Het is in het belang van de Enschedese samenleving dat de toedracht duidelijker wordt. Het is heel erg belangrijk dat het onderzoek een helder resultaat oplevert dat onbetwistbaar is en niet weer nieuwe vragen oproept.”

Voormalig directeur Bakker meent dat politie en OM bezig zijn met ’schadebeperking’ en komt de kernvraag niet aan de orde: wat lag er bij het bedrijf opgeslagen dat zo’n verwoestende explosie kon veroorzaken? Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om, raakten zo’n duizend mensen gewond en werd de wijk Roombeek grotendeels verwoest. De schade van de vuurwerkramp wordt geraamd op een half miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden