Wat gebeurde er met het geld voor Haïti en tsunami?

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De succesvolste Nederlandse inzamelingsactie, die van 2004 na de tsunami in Zuidoost-Azië, heeft meer geld opgeleverd dan is besteed. Van de opbrengst van 208 miljoen euro is uiteindelijk zeven ton teruggestort op giro 555 voor een volgende actie.

Van de verdeling over de achttien betrokken organisaties is door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in 2008 verantwoording afgelegd. Zeventien internationale rekenkamers, onder voorzitterschap van Nederland, concludeerden dat het onmogelijk is vast te stellen waar het Nederlandse hulpgeld uiteindelijk is terechtgekomen.

Er is te weinig informatie, stelde de Algemene Rekenkamer destijds in haar rapport aan de Tweede Kamer. De gegevens die er waren, konden niet met elkaar worden vergeleken omdat de uitgeplozen jaarverslagen en jaarrekeningen van de organisaties verschilden in de wijze van rapporteren en het presenteren van financiële cijfers.

In 2010 werd na de aardbeving in Haïti 111 miljoen euro bijeengebracht. Daarvan was volgens de laatste rapportage tot en met 2011 68 miljoen uitgegeven aan noodhulp en wederopbouw. Tien van de vijftien deelnemende hulporganisaties werken met giro 555-geld nog tot eind 2014 aan wederopbouw.

De hulp aan Haïti werd bemoeilijkt door een cholera-epidemie, drie orkanen en presidentiële verkiezingen die voor onrust en geweld zorgden. Daardoor moest de aanvankelijk geplande periode van zes maanden voor noodhulp (gericht op het redden van zoveel mogelijk levens) worden verlengd tot anderhalf jaar.

Hulporganisaties die voor de Filippijnen meedoen aan de SHO-actie kunnen na het bekend worden van de opbrengst aan de hand van een vastgestelde verdeelsleutel berekenen waarop ze recht hebben. Gezamenlijk mogen de organisaties niet meer dan 7 procent van de opbrengst besteden aan het beoordelen van projectvoorstellen, administratie, evaluatie en rapportages.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden