Reconstructie
Wat gebeurde er gisteren bij de aanslag in Boston?
De 117de editie van de prestigieuze 'Boston Marathon' is maandag uitgelopen op een drama. Door twee bommen vlak bij de finishlijn kwamen drie mensen om het leven. Wat is er precies gebeurd?
Twee explosies
Om 14.50 uur plaatselijke tijd (20.50 uur Nederlandse tijd) ontploft bij de finish van de marathon de eerste bom in Boylston Street in het zuidwesten van het centrum van de stad. Slechts dertien seconden later ontploft ongeveer negentig meter verderop de tweede bom. Circa drie uur eerder passeerden daar de winnaars de finish.
Op het moment van de ontploffingen staan duizenden toeschouwers langs de route. Veel amateurlopers moeten nog binnenkomen, dit jaar schreven ruim 26 duizend deelnemers zich voor de marathon in. Geschat wordt dat op het moment van de explosie al ongeveer 17.500 atleten de finish hebben gepasseerd.
Ontruimingen
De Boston Globe laat in een interactieve kaart zien waar de explosies zich voordeden. De rode cirkels geven de plekken van de ontploffingen weer.
Gebouwen in de buurt van de explosies worden ontruimd en de hulpdiensten zetten speurhonden in. Het lijkt erop dat de tweede explosie een veel grotere impact heeft gehad dan de eerste explosie.
Slachtoffers
Er vallen veel zwaargewonden, hevig bloedende deelnemers worden naar tenten afgevoerd die voor vermoeide marathonlopers zijn opgesteld. Sommige slachtoffers hebben hun ledematen verloren.
Over het aantal slachtoffers is nog veel onduidelijk. Bijna een uur na de explosies blijkt dat er zeker twee mensen om het leven zijn gekomen. Op dat moment is er sprake van meer dan dertig gewonden, dit getal loopt al snel op naar zeker honderd gewonden.
Nederlanders
Uit de lijst met resultaten van de marathon blijkt dat de meeste Nederlandse deelnemers al de finish gepasseerd hadden op het moment van de ontploffingen. Op de startlijst van de prestigieuze marathon staan 73 Nederlanders.
Veiligheidsmaatregelen
Door het hele land worden drastische veiligheidsmaatregelen genomen uit angst voor meer explosies. In stadsdeel Manhattan in New York worden speciale voertuigen tegen terroristische aanvallen op belangrijke punten geplaatst. Ook in Washington worden de maatregelen verscherpt, met name bij het Witte Huis. Ook in Los Angeles en San Francisco wordt rekening gehouden met meer aanslagen.
Derde explosie
Om 16.12 uur lokale tijd, ruim een uur na de eerste explosies, vindt een derde explosie plaats in de JFK bibliotheek in Boston. In eerste instantie wordt deze in verband gebracht met de twee eerdere explosies bij de finish van de marathon. Later meldt de politie van Boston dat het incident in de bibliotheek los staat van de ontploffingen. Het zou gaan om een brand.
Terreuraanslag
De FBI noemt de bomexplosies een terreuraanslag. De politiedienst weet niet of binnenlandse of buitenlandse aanslagplegers achter de explosies zitten.
Gelijktijdige explosies zijn het handelsmerk van terreurorganisatie al-Qaeda. Maar de autoriteiten hebben de naam van deze organisatie tot nu toe niet in verband gebracht met de explosies in Boston.
Obama
De Amerikaanse president Barack Obama vertelt tijdens een ingelaste televisietoespraak (tien minuten na middernacht, Nederlandse tijd) dat de VS de verantwoordelijken voor de explosies zullen vinden en berechten. 'We weten nog niet wie dit heeft gedaan en waarom en mensen moeten oppassen dat ze niet te snel conclusies trekken', aldus Obama. Het woord 'terrorisme' gebruikte hij niet, maar hij maakt wel duidelijk dat er sprake is van aanslagen.
Even later laat het Witte Huis weten de explosies te behandelen als een terreurdaad.
Drie doden
Het dodental is rond 21.00 uur plaatselijke tijd (03.00 uur Nederlandse tijd) opgelopen tot drie. Een van de doden was een jongetje van acht jaar oud. Hij stond op het moment van de explosies aan de kant om zijn vader toe te juichen die meeliep in de marathon.
Onder de slachtoffers zijn geen Nederlanders, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
Huiszoeking
De politie heeft inmiddels een huiszoeking gedaan in Revere, een voorstad in Boston. Verdere details zijn nog niet bekend. De FBI leidt het onderzoek naar de daders.
De Pakistaanse Taliban lieten vanochtend, Nederlandse tijd, aan persbureau AP weten niet betrokken te zijn bij de explosies.