Wat gaat er mee op reis?

Of u nu de koffers pakt, of thuis blijft, in de vakantie is er vaak meer tijd om te lezen. BOEKEN stelde een lijst samen met de hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Uitgebreidere besprekingen kunt u nalezen op www.trouw.nl.

VERTAALDE ROMANS

Mobiel bellen, mailen; in deze ideeënrijke en stilistisch volmaakte roman-in-negen-verhalen vallen de personages ten prooi aan de moderne communicatietechnieken.

Verpletterende postume roman van de te vroeg overleden Chileen Bolaño. Omvang, thema (dreiging, geweld, moord) en gewicht (1070 blz.!) vragen wel de nodige inspanning.

Van de schrijfster van ’Gilead’ (één van Obama's favorieten). ’Thuis’ dringt diep door in het thema van de verloren zoon, schreef Julie Phillips. Won de Orange Price 2009.

Actuele, aangrijpende Chinese roman over de opstand van 4 juni 1989 en wat eraan voorafging.

Schitterende korte roman over vriendschap en verraad.

Absurdistische variant op de streekroman. Idyllisch ogend dorpje in Jutland blijkt een poel van verderf.

Feelgoodroman over emigranten die hun weg zoeken in het veelkleurige New York.

Twee eenzame Italiaanse pubers sluiten vriendschap. In Italië een immens succes. Hier ook.

Pakkende autobiografische roman, favoriet van veel Franse eindejaarslijstjes. Speelt deels in Rusland. Met hilarische erotische scènes.

Spannende roman rond een Duits museum, anno 1945. Is kunst in tijden van oorlog een te gemakkelijk toevluchtsoord?

Achter een façade van smeuïge anglofilie (adel, spookhuizen), handelsmerk van deze geliefde Engelse schrijfster, gaat stevige sociale kritiek schuil.

Carlos Ruiz Zafóns ’De schaduw van de wind’, was natuurlijk de klapper van het seizoen. De recensente van Trouw typeerde het boek als een echte pageturner, maar wel een erg voorspelbare. Gesprek van de dag was deze lente ook ’Een daad van barmhartigheid’ (’A Mercy’) van de Amerikaanse Nobelprijswinnares Toni Morrison, die dit voorjaar Nederland bezocht. Geen makkelijk, wel een indrukwekkend boek. Trouw besprak het vorig jaar.

NEDERLANDSE LITERATUUR

Hypnotiserend geschreven verhalen over verlies en herinnering. De auteur kreeg dit voorjaar de Prijs der Nederlandse Letteren.

Hamburgse hoeren, een lijk in de kofferbak: met zulke ingrediënten brouwt P.F. Thomése een memorabel boek, dat doet denken aan de film ’Pulp fiction’.

Korte, heldere roman over schuld, biecht en verlossing. Niet prekerig, ook geschikt voor ongelovigen.

Indringende novelle, waarin een dorre apotheker zijn verdrongen homoseksualiteit ontdekt.

Onthullend. Maarten Koning geeft zijn harde kern bloot: buitengewoon eerlijk en buitengewoon bot.

Wat gebeurde er met de kinderen van verzetsstrijders die Zuid-Amerika ontvluchtten? Trujillo schetst een indringend beeld van een verloren generatie.

Een detective wordt verliefd op de weduwe van een man die dertig jaar geleden veroordeeld werd voor een moord. Spannend, subtiel proza.

Publieksuccessen waren dit voorjaar Herman Kochs ’Het diner’ en ’Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje, die ook de Vlaamse prijs De Gouden Uil won. Tommy Wieringa’s ’Caesarion’ verkocht goed, maar viel slecht bij de meeste critici (ook Rob Schouten in Trouw) Evenals het langverwachte ’Juni’, van Gerbrand Bakker. De Librisprijs ging naar Dimitri Verhulsts tegendraadse ’Godverdomse dagen op een godverdomse bol’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden