Wat gaan we deze week lezen?

Richard Powers: Orfeo. (idem) Vert. Rob van Essen. AtlasContact, Amsterdam; 329 blz. euro 24,99

Deze Amerikaan maakte naam met 'De echomaker' (National Book Award 2006), maar heeft meer interessante romans op zijn naam staan. De meeste getuigen van een diepe interesse in wetenschap. In 'Orfeo' maken we kennis met een gepensioneerde avant-garde componist die overal muzikale patronen in ontdekt - ook in bacteriële DNA. Het boek krijgt een politieke lading als blijkt dat de geheime dienst in post 9/11-Amerika het onderzoek met

interesse gadeslaat. Maar 'Orfeo' moet het minder van de spanning hebben dan van het portret van een hooggestemde geest, met nachtmerries als deze: "In het ergste deel van zijn droomsuite moest hij tijdens een openbare rechtszitting het derde strijkkwartet van Sjostakovitsj verdedigen. Volgens de rechtbank was het stuk elitair, verdorven, formalistisch en zat het vol verborgen misantropie."

Cynthia Stijger Aramburu: Aurora. De Brouwerij/ Brainbooks, Amsterdam; 189 blz. euro 18,95

Deze Nederlandse-Spaanse debutante liet zich inspireren door de verhalen van haar Galicische grootmoeder. Ze verhaalt van een geplaagde liefde tussen een actrice en een man die ook na haar emigratie naar Nederland van haar is blijven houden. De schrijfster weet hun hartstocht soms prettig op te roepen: "Het verleden vergeten. Alleen nog nu. Geen morgen, geen toen. Geen gisteren, geen niks. Alleen nog maar jij. En ik." Maar ze gaat met zo'n stijlfiguur vaak te lang door. Het boek had veel strenger geredigeerd moeten worden.

Robin Sloan: Het geheim van Penumbra's boekwinkel. (Mr. Penumbra's 24-hour Bookstore) Vert. Jacques Meerman. Lias, Hilversum; 300 blz. euro 18,95

Hoe meer boekhandels de deuren sluiten, des harder groeit de vraag naar boekhandel-romantiek. Deze roman is een typisch voorbeeld, maar Sloan (die voor Twitter werkte) plaats zijn boekhandel wél in een westcoast-decor van computernerds. De hoofdpersoon wordt pas nachtverkoper in een boekhandel ná zijn ontslag als webdesigner. Sloans knowhow en humor voorkomen obligaat cultuurpessimisme. Jammer dat de vertaling soms rammelt. "In de dagen daarna ben ik vaak bij Kat. Ik zie haar flat niet gehinderd door schermen. We gamen. We zoenen." Dat is toch geen Nederlands - 'Ik zie haar flat niet gehinderd door schermen'?

Nickolas Butler: Shotgun Lovesongs. (idem) Vert. Bert Meelker. AmboAnthos, Amsterdam; 295 blz. euro 19,99

Op het platteland van Wisconsin groeien vier vrienden samen op. Nadat ieder zijns weegs is gegaan, brengt de bruiloft van één van hen weer samen. Bepaald geen origineel thema, maar het gaat om de uitvoering en die is in orde, althans volgens de New York Times, die sprak van een fijne ouderwetse roman, een prettig-sentimentele eersteling die toch net boven het gros van de debuten uitsteekt.

Eddy Van Tilt: De schaduw van

de Verlichting. De westerse worsteling met welzijn. Pelckmans / Klement, Kalmthout; 404 blz. euro 24,50

De Belgische welzijnswerker Eddy Van Tilt is ervan overtuigd dat de westerse wereld te veel hangt aan de ratio, en te weinig aan 'relatio'. Voorop staan winst, berekenbaarheid en opportuniteit, het moet allemaal snel en efficiënt, en het streven is naar win-winsituaties, scoren en beheersen waar maar kan. Er is geen ruimte voor traag en complex, waar alleen resultaat kan worden geboekt door aandacht, respect en dialoog. Hier kom je de verliezers tegen, de lose-losesituaties, en tegelijk is hier de zoektocht gaande naar wat echt belangrijk en waardevol is in het leven, aldus Van Tilt. Hij pleit voor meer wijsheid: alleen dat kan meer welzijn genereren.

Rachel de Meijer: Tussenland, een reis door Zeeuws-Vlaanderen. Conserve, Schoorl; 160 blz. euro 17,99

De beschrijving van Zeeuws-Vlaanderen in de Lonely Planet-gids van Nederland vond Rachel Meijer nogal mager: "Een onbeduidend plattelandsgebied met boerderijen en een paar chemische fabrieken". De NOS-redacteur doorkruiste de streek waar ze is opgegroeid op zoek naar verhalen. Ze vond die in Het Verdronken Land van Saeftinghe en bij mannenbroeder Tonnie Dieleman, die met zijn in het Zeeuws-Vlaams gezongen liedjes wist door te dringen tot poptempel Paradiso in Amsterdam. Maar er is in het boek ook ruimte voor de geschiedenis van het zuidwestelijke strookje Nederland en persoonlijke herinneringen van de schrijfster.

Ellen van Gelder: Ik ben niet vreemd, ik heb autisme. Village, Leersum; 220 blz. euro 16,95

Willem de Jong: Eerste hulp bij ... Kijk- en handelingswijzers voor passend onderwijs.

Pica, Huizen; 272 blz. euro 15

Letterlijk van a tot z, in 26 hoofdstukken dus, geeft Ellen van Gelder een inkijkje in het leven van een autist. Behalve haar eigen verhaal laat ze ook 'mede-auti's' aan het woord om over hun dagelijkse ervaringen te vertellen. Het boek is bedoeld voor lotgenoten, maar ook familie, hulpverleners en anderen die meer inzicht willen krijgen in wat een autisme spectrum stoornis (ASS) is.

Willem de Jong wijst op het belang om vroegtijdig te onderkennen dat jongeren met specifieke problemen kampen als angsten en depressiviteit, al dan niet veroor- zaakt door of in samenhang met eetstoornissen, ADHD, hechtingsproblemen of autisme. Hij geeft tips voor het herkennen van signalen en hoe te handelen. Voor ouders en leerkrachten.

Rob Melchers: De Beaufort. Geschiedenis van een aanzienlijke familie van 1613 tot 1876. Verloren, Hilversum; 308 blz. euro 35

De jonge Pierre de Beaufort, afkomstig uit een Frans hugenotengeslacht, vestigde zich in 1613 in de Nederlanden. Zijn komst werd een succes, vertelt deze familiegeschiedenis: ruim 250 jaar later, met de verheffing in de adelstand van zijn afstammeling Pieter in 1868, behoren de De Beauforts definitief tot de elite. Kortom, een vroeg voorbeeld van geslaagde

integratie. Pierre de Beaufort schopte het van werkloos immigrant tot bestuurder van Hulst en Hulsterambacht, die een vermogen naliet van 30.000 gulden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden