Wat gaan we deze week lezen?

Yiyun Li: Milder dan alleen. (Kinder than Solitude) Vert. Sjaak de Jong. Atlas-Contact, Amsterdam; 298 blz. euro 24,99

Wie meer wil weten over de nasleep van de opstand op het Chinese Tiananmenplein in 1989, vindt in deze roman een boeiende pendant van het journalistieke verhaal. Een paar maanden na de dramatische gebeurtenissen op het plein raken vier tieners betrokken bij een vergiftiging. Eén van hen, Shaoai, houdt daar zware hersenschade aan over. Twee van deze Chinese vrienden wijken later naar de Verenigde Staten uit, waar ze een moreel tamelijk schraal leven leiden. Een derde blijft achter in China, maakt carrière als zakenman en zorgt voor de gehandicapte Shaoai. Als zij overlijdt, worden de drie vrienden weer aan hun oude banden herinnerd. De Engelstalige pers reageerde verdeeld: waar de één Yiyun Li's proza als saai kenmerkte (The Guardian), noemde een ander (The Washington Post) het eerder kalm. Want reflecteert die melancholieke kalmte niet de ontheemding van de personages? "Waarom hoorde geen mens de holheid in haar stem als ze iets zei?"

Sibylle Berg: Nog bedankt voor dit leven. (Vielen Dank für das Leben) Vert. Goverdien Hauth-Grubben. Signatuur, Amsterdam; 334 blz. euro 19,95

Sibylle Berg (Berlijn, 1962) is opgeleid tot poppenspeelster, maar werkt al jaren als journaliste in Zürich. Haar debuutroman baarde opzien om zijn zwartgalligheid: een hermafrodiet wordt door moeder in een tehuis gedumpt, waar hij/zij wordt mishandeld, waarna hij/zij bij boeren belandt waar hij/zij opnieuw wordt mishandeld. Er is trouwens geen milieu dat aan Bergs genadeloze kritiek ontkomt. In het verpleegtehuis bijvoorbeeld ('de lelijke ruimte, het slechte eten, de boosaardige kamergenoten') is het al niet leuker. Die Welt noemde Berg 'het slechte geweten van de neoliberale wereld'. Dat is misschien een al te politieke invulling, maar uit dit debuut, dat er ook weer niet echt in slaagt een roman te worden, spreekt zeker een diepe teleurstelling over de kilte van de moderne wereld.

Dorothy Baker: Cassandra. (Cassandra at the Wedding) Vert. Harm Damsma & Niek Miedema; Nieuw Amsterdam; 255 blz. euro 18,95

Totaal niet verouderd, oordeelde The Guardian in 1990 over deze roman uit 1962. Het thema is van alle tijden: tweelingzussen Cassandra en Judith hebben altijd een sterke band gehad, maar als eerstgenoemde wil trouwen met een man die laatstgenoemde niet ziet zitten, is het hommeles. Dat klinkt een beetje als het zoveelste vrouwen-formuleboek, maar Bakers prettig nuchtere, vaak ook ironische toon zonder overbodige uitweidingen, maakt dit tot een good read waarbij u zich niet hoeft te vervelen, wat zeker ook te danken is aan de frisse vertaling: "'Naarder worden kost me geen enkele moeite' zei ik. 'Naar, naarder, naarst, hoor. Hoezo dacht je trouwens dat ik zou zijn veranderd?'" Baker (1907-1968) schreef onder meer 'Young Man With a Horn' dat succesvol verfilmd werd.

Henri Bergson: Tijd en vrije wil. Vert. door Jeanne Holierhoek. Boom, Amsterdam; 200 blz. euro 29,50

Hein van Dongen: Bergson.

Boom, Amsterdam 152 blz. euro 17,40

Uitgeverij Boom zet deze maand de Franse filosoof Henri Bergson in de schijnwerper. Honderd jaar geleden genoot zijn werk brede bekendheid, maar na de Tweede Wereldoorlog raakte hij in vergetel- heid. Er is nu een nieuwe vertaling verschenen van 'Tijd en vrije wil', het klassieke werk van de Franse Nobelprijswinnaar. Bergson ontwikkelt daarin een theorie van de geleefde tijd. Hij betoogt dat wij een te kwantitatief begrip van tijd hebben. Het gevolg hiervan is dat alles zich lijkt te laten uitrekenen, vatten in formules. Deze neiging laat weinig ruimte voor de vrije wil, die zich juist onttrekt aan berekenbaarheid, aldus Bergson. In zijn boek uit 1888 plaatst hij tegenover de tijd van de klok de ervaring van de tijd als proces, als 'duur'. Naast dit boek verscheen een introductie op het leven en werk van de Franse denker door filosoof Hein van Dongen.

Christo Brand en Barbara Jones: Vriendschap in gevangenschap. Memoires van de gevangenis- bewaarder van Nelson Mandela.

Vert. door Els van Son. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam; 288 blz. euro 16,50

Christo Brand kwam in 1979, ten tijde van de apartheid, op Robbeneiland te werken als cipier. Bij toeval werd hij bewaker van Mandela die daar zat opgesloten. De ANC-leider en toekomstige president van Zuid-Afrika was toen zestig en zat al sinds 1964 in eenzame opsluiting. Ze mochten niet met elkaar spreken, maar al snel kon de blanke bewaker zijn gevangene niet meer zien als terrorist, vertelt hij in zijn boek. Er ontstond een hechte vriendschap tussen de twee mannen die voortduurde na Mandela's vrijlating in 1990.

Brand, afkomstig uit een Afrikaner boerenfamilie, is tegenwoordig boekhandelaar en gids op Robbeneiland. Hij schreef het boek samen met Barbara Jones, journalist en Afrika-correspondent voor de Britse krant The Mail on Sunday.

Rik Kuethe: De adelaars van het Witte Huis.

Elsevier, Amsterdam; 207 blz. euro 14,95

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken moet namens het Witte Huis de positie van Amerika als grootmacht in de wereld bewaken. Oud-diplomaat Rik Kuethe bundelde de biografieën van alle ministers op het State Department sinds 1940, die hij schreef voor Elsevier. Kuethe belicht speciaal hoe het ging met de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten onder de verschillende ministers. Aan de orde komt bijvoorbeeld het Amerikaanse veto tegen Ruud Lubbers als kandidaat Navo-chef.

Clive Thompson: We worden steeds slimmer. Maven Publishing, Amsterdam; 384 blz. euro20

Hoe verandert onze denkwereld door het gebruik van apps, software en sociale media? Dat verkent New York Times-journalist Clive Thompson in dit boek. Hij laat zien hoe diverse digitale gereedschappen zich hebben ontwikkeld, en hoe deze technologie ons denkvermogen heeft vergroot.

Als voorbeeld van welke veranderingen het gevolg zijn, beschrijft hij hoe jongeren niet langer hun gedachten uitwerken op papier, maar in filmpjes. Thompson probeert te schetsen waartoe deze ontwikkeling kan leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden