Wat gaan we deze week lezen?

Leonie Breebaart en wils rebergen

Rianne Meijer: De onverschrokken lafaard. Prometheus, Amsterdam; 254 blz. euro 19,95

Journaliste Rianne Meijer maakte indruk met blogs over haar leven als anorexia-patiënt, die gebundeld werden in het boek 'De ana-files'. Nu debuteert zij met een roman over een 27-jarige man die zijn vrouw is verloren en een cynische blik op de wereld heeft ontwikkeld. Totdat hij via Twitter (een medium dat hij eigenlijk veracht) een vrouw leert kennen die door zijn harnas heen breekt. Een aardig idee: Twitter als en vorm van therapie, maar Meijer slaagt er lang niet altijd in clichégedachten en clichéformuleringen te overstijgen (wie het koud heeft 'huivert' natuurlijk) en dit soort passages leest ook niet erg prettig: "@zwarte-zwaan: '@bramwolffersMmmm, rot'/ @bramwolffers: '@zwarte-zwaan Ach, het went. Serieus, ik kan niet anders."

Frank Gunning: Meisje van glas. Querido, Amsterdam; 254 blz. euro 18,99

De debuutroman van Frank Gunning (1969), opgeleid aan de theateracademie, wordt bevolkt door wonderlijke personages. Zo is daar 'kleine Eva' die de aandoening 'situs inversus' heeft: haar hart zit niet links, maar rechts. Er is ene Flo, wier moeder dood neervalt als zijzelf elf jaar oud is. Gunnings zinnen zijn niet altijd van een soepele schoonheid. "Tijdens de begrafenis van mijn moeder, achter de lijkstoet aan slenterend tussen de zware grote mensen, viel mijn oog op een vreemde grijze keutel onder een lage houten wegwijzer aan het pad." Romanschrijver Jan van Aken ('De Afvallige') prijst dit debuut aan als "een adembenemende roman over de schoonheid en de dood".

Edward Rutherfurd: Parijs. (Paris) Vert. Kees van Weele. De Fontein, Utrecht; 797 blz. euro27,50

De Britse auteur Edward Rutherfurd creëerde min of meer zijn eigen genre: aan de hand van enkele families beschrijft hij de geschiedenis van een stad of land. Eerder paste hij het procedé toe op Londen, Rusland en New York. Nu is Parijs aan de beurt. Rutherfurd laat zijn vuistdikke vertelling beginnen in het jaar 1875 en eindigen in 1968. Helemaal vrij van platitudes schrijft de man helaas niet. Zie deze openingszinnen: "Parijs. Stad van liefde. Stad van dromen. Stad van pracht en praal. Stad van geleerden en heiligen. Stad van blijdschap. Poel van ongerechtigheid. In tweeduizend jaar had Parijs het allemaal voorbij zien komen."

Assaf Gavron: De nederzetting. Vert. Sylvie Hoyinck. Nieuw Amsterdam, Amsterdam. 479 blz. euro 25,95

De boerderij van Otniël op de Westelijke Jordaanover groeit langzaam uit tot een heuse nederzetting. Illegaal. Op een dag krijgt zijn vriend en legerleider Omer de opdracht het dorp te ontruimen. Maar hoe ontruim je een nederzetting die officieel niet bestaat? De toon van de roman is ironisch en grimmig tegelijk. Van de Israëlische schrijver Assaf Gavron verschenen eerder in Nederlandse vertaling 'Krokodil van de aanslagen' en 'Hydromania'.

Willem Oosterbeek: Naar Moskou! Naar Moskou! Memoires van een officier uit de Lage Landen in het leger van Napoleon. Athenaeum, Amsterdam; 160 blz. euro 17,50

Als Napoleon in 1812 optrekt naar Moskou, een veldtocht die in een helletocht zou eindigen, is Jean François Dumonceau een van de 25.000 Nederlanders in zijn gevolg. Hij maakt deel uit van de keizerlijke garde en verkeert in de nabijheid van Bonaparte. Als een van de weinigen weet hij de helse terugkeer te overleven. Hij vertelt erover in zijn in het Frans geschreven memoires. Willem Oosterbeek heeft die vertaald en voorzien van commentaar. Zo ontstaat een ooggetuigenverslag van de tocht naar Rusland, en het drama van de terugtocht in de barre winter, met als dieptepunt het oversteken van de Berezina.

Rob Adams: No Ego. Hoe ongekroonde helden de wereld veranderden en wat wij van hen kunnen leren. Lev., Utrecht; 224 blz. euro 16,95

Darwin, Gandhi en Kennedy kennen we, maar hoe staat het met Robert Goddard, Annie Kopchovsky en Tupou I? Rob Adams, oprichter van Six Fingers, een bedrijf dat nieuwe theorieën en ideeën verzamelt, zocht naar (relatief) onbekenden die ieder hun droom najaagden. Hij onderzoekt wat deze mensen kenmerkt en wat je daarvan kunt leren. (Robbert Goddard legde de basis voor de moderne ruimtevaart, Annie Kopchovsky fietste in de negentiende eeuw de wereld rond en Tupou I voorkwam de kolonisatie van Tonga.)

James Fallon: De psychopaat in mij. De persoonlijke reis van een neurowetenschapper door de donkere kant van het brein. (The Psychopath Inside) Vert. Krijn Peter Hesselink. Nieuwezijds, Amsterdam; 224 blz. euro 19,95

James Fallon is psychiater en doceert menselijk gedrag aan de University of California, in Irvine. Op zeker moment vergeleek hij hersenscans van zware criminelen met een opname van zijn eigen brein. De gelijkenissen wierpen vragen op. Was hij, gelukkig getrouwd en vader van drie kinderen, in staat tot de gruwelijkheden die sommige psychopaten begaan? Werd hij daarvan afgehouden door zijn opvoeding? Waarom was hij maatschappelijk succesvol? Fallon sprak erover met vrienden en collega's, dook in zijn familiegeschiedenis, en schreef een verhaal over zichzelf, waarom psychopaten doen wat ze doen en hoe je met ze moet omgaan.

Tom Bower: Branson ontmaskerd. (Branson: Behind The Mask) Vert. Frank van der Knoop/Blue Peter VOF. Carrera, Amsterdam; 360 blz. euro 22,50

Tom Bower is een gerenommeerd Brits biograaf. Hij schreef de levensverhalen van onder meer Robert Maxwell, Mohamed Al-Fayed, Geoffrey Robinson, Gordon Brown, allemaal niet geautoriseerd. Dat geldt ook voor de biografie van miljardair Richard Branson, die Bower in 2000 het licht deed zien. Daarnaast schreef hij een reeks weinig vleiende artikelen over de businesspraktijken van de hippiezakenman. Het zal niet verwonderen dat de twee elkaar niet mogen. In zijn nieuwste Branson-boek probeert Bower nog maar eens te laten zien dat achter het sympathieke masker een keiharde zakenman schuilgaat, die, en dat is zijn belangrijkste kritiek, helemaal niet zo succesvol is als hij miljoenen adepten probeert te laten geloven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden