Wat gaan we deze week lezen?

Akhil Sharma: Gezinsleven. (Family Life) Vert. Otto Biersma. De Bezige Bij, Amsterdam; 235 blz. euro 19,90

Sharma's doorbraak 'De gehoorzame vader' stamt al weer van dertien jaar geleden. Zijn nieuwste, deels autobiografische roman werd onder meer in The New York Times begroet als een 'teder en diep ontroerend boek'. In helder proza vertelt Sharma over een jongen die na vertrek uit India in de New Yorkse Bronx terechtkomt. Hij is arm, zijn broer krijgt een ongeluk, hij wordt gepest, maar weet uiteindelijk op te klimmen, al is het de vraag of hij gaandeweg gelukkiger is geworden. Ondanks het serieuze verhaal is Sharma vaak grappig. Als de ik- figuur zijn moeder voor het eerst in een spijkerbroek ziet, zegt zijn broer dat ze dikke dijen heeft. "Mijn moeder begon te foeteren. 'Sterf, moordenaar. Sterf.'"

Dea Loher: Bugatti boven water. (Bugatti taucht auf) Vert. Nelleke van Maaren; 206 blz. euro 19,90

Dea Loher is toneelkenners waarschijnlijk bekend, de theaterteksten van deze Duitse worden ook in Nederland uitgevoerd door het RO Theater. Haar romandebuut haalde in Duitsland de bestsellerlijsten, misschien mede omdat het licht werpt op een waargebeurd drama: in de carnavalsnacht van 1 op 2 februari 2008 werd in Locarno een jongeman door drie tieners vermoord. Nuchter, zonder effectbejag reconstrueert Dea Loher het drama van een in alcohol gedrenkte feestnacht, waarin Luca (24) door drie jongens wordt mishandeld tot de dood erop volgt. Om hem te gedenken wordt een te water geraakte Bugatti opgetakeld, een oude wens van de vermoorde jongeman, hetgeen weer nieuwe verborgen gebeurtenissen aan het licht brengt.

Silvia Toebak: De uitburgering van Friedjof Madsen. Nieuw Amsterdam; 189 blz. euro 17,95

Aardig boekje in het luchtige genre. Voormalig proftennisser Madsen trekt zich na een op de klippen gelopen relatie terug in een caravan. Madsen is nogal een clichémacho, maar het Gooise wereldje, waar Madsen met privé- tennislessen aan de kost komt, zet Toebak soms aardig neer: "'Als je je emoties onder controle weet te houden kun je heel goed worden', zeg ik. Mijn stem klinkt hol in de grote keuken."

Justin Go: De onverbiddelijke tijd (The Steady Running of the Hour) Vert. Aleid van Eekelen-Benders en Annelies Jorna. De Bezige Bij, Amsterdam; 493 blz. euro 19,90

Als Tristan net afgestudeerd is, krijgt hij een brief uit Londen waaruit blijkt dat hij de erfgenaam zou kunnen zijn van een Engelse alpinist die in 1924 bij de beklimming van de Mount Everest is omgekomen. Tristan heeft drie maanden om te bewijzen dát dat zo is, een queeste die hem naar Europa voert. De Amerikaans-Japanse debutant switcht soepel tussen het nu en het interbellum, . maar zoals The Washington Post opmerkte, laat hij nergens doorklinken hoe Tristan emotioneel reageert op het nieuws. Karakter- tekening is niet Go's sterkste kant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden