Wat eten chefs als ze thuis moeten koken?

bij de meesters thuis

John Croft

Uitgeverij Veltman, euro30

***

Sommige formules voor kookboeken zijn eigenlijk zo simpel dat het bijna verwonderlijk is dat we er zolang op hebben moeten wachten. Dat gevoel bekroop mij bij het openslaan van het boek 'Bij de meesters thuis'. Eigenlijk staat er nog Masterchef voor deze titel, maar dat is een marketing-technisch dingetje waar ik niet zoveel mee heb. Oké, alle chefs die in dit boek aan het woord komen, hebben wereldwijd op een of andere manier een bijdrage geleverd aan het tv-programma 'Masterchef'. Het boek bevat verhalen, recepten en foto's van wat de grote chefs van deze aarde eten als ze een avond thuis zijn en er gewoon gegeten moet worden.

Het boek begint, het kan haast niet anders, met Ferran Adrià. Hij vertelt dat hij thuis het liefst heel eenvoudig eet: groenten, geroosterde vis en heel veel fruit. Zijn menu in dit boek bestaat uit een heel simpele soep van watermeloen, tomaat en basilicum, daarna kwartelpootjes met sojadressing en als dessert een gratin van rood fruit. Via Bill Granger, onder andere goed voor een Thaise curry van kip en bataat, komen we bij een van mijn favoriete chefs, Massimo Bottura. Zijn spaghetti met pesto alla cetarese, gemaakt met ansjovis en bladpeterselie, bevat ingrediënten die veel mensen standaard in huis hebben.

Leuk aan het boek is dat er ook zeer oude grootheden aan het woord komen, zoals Pierre Koffmann, een grote chef uit de vorige eeuw, en Ruth Rogers van The River Café in Londen: twee mensen die erg bepalend zijn geweest voor de opkomst van de zeer goede chef-koks die vanuit Groot-Brittannië de wereld hebben veroverd.

De Nederlandse vertaling van het boek laat te wensen over, de vertaler noemt de James Beard Award die Lidia Bastianich heeft gewonnen de prestigieuze prijs voor gastvrijheid, terwijl het toch echt een veel bredere prijs is die alle aspecten van de culinaire wereld bevat. Pierre Koffmann zou in 2003 zijn restaurant La Tante Claire hebben geopend, terwijl dit toch echt in 1977 was. In 2003 sloot het restaurant de deuren.

De fotografie is van David Loftus, ik denk momenteel de bekendste en meest gewilde fotograaf voor kookboeken. Zijn foto's kenmerken zich door een enorme frisheid in de gerechten en hij heeft ook de kwaliteit om mensen mooi te portretteren.

Tja, jammer weer van de rare teksten, want het is echt een leuk boek: niet alleen om uit te koken, maar ook om de verhalen van de diverse koks te lezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden