Reportage

Wat er precies misgaat op het Cornelius Haga blijft onduidelijk

Leerlingen tijdens de pauze op het plein van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld Patrick Post
Leerlingen tijdens de pauze op het plein van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld Patrick Post

Gisteren waarschuwde de NCTV voor het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Maar wat er nu precies op die school mis zou zijn gegaan, blijft onduidelijk.

Petra Vissers

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is antidemocratisch, werkt de integratie tegen en zit de Onderwijsinspectie dwars. Die beschuldigingen aan het adres van de school doen veel stof opwaaien. De gemeente trekt subsidies in en onderwijsministerie Arie Slob dreigt met het dichtdraaien van de geldkraan. Maar wat er precies mis gaat, blijft vooralsnog onduidelijk.

Probleem is dat de waarschuwing voor antidemocratische en zelfs ­terroristische personen binnen de school afkomstig is van de AIVD, en dat informatie van die dienst in principe geheim is. Het ministerie van veiligheid en justitie wil er geen toelichting op geven, en het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of er onderzocht wordt of er bij de school ook strafrechtelijke grenzen zijn overschreden.

Niet verantwoord

Het wordt het Cornelius Haga ook kwalijk genomen dat de school deze week de onderwijsinspectie heeft tegengewerkt toen ze een bezoek wilde brengen. Wat er precies gebeurde, blijft schimmig. Zowel de inspectie als het ministerie van veiligheid wil niet meer zeggen dan dat onderzoek ‘op dat moment niet verantwoord was’.

Dit incident komt bovenop een ander recent voorval. Een paar weken geleden protesteerde de school bij het kantoor van de inspectie omdat een inspectierapport nog niet was opgeleverd. “Zeer ongebruikelijk en ook intimiderend richting inspectie”, aldus minister Slob.

Op de school zelf, een klein plat gebouw vlakbij NS-station Amsterdam Sloterdijk, voelt niemand er veel voor om te reageren op de aantijgingen. De kinderen, allemaal jonge tieners, zijn verontwaardigd. Hun school is leuk, zeggen de meiden die over elkaar heen buitelen om hun school te verdedigen. Ze leren hier ook over de evolutietheorie, leggen ze uit, en over het jodendom en het christendom.

De kinderen willen hun naam niet geven of in de krant terugzien, net als de man die naar buiten komt om te vertellen hoe islamitische scholen volgens hem gedemoniseerd worden en tegengewerkt. De deur van de school blijft dicht en het bestuur reageert niet op verzoeken voor een interview. Wel laat het in een verklaring weten dat het zich distantieert ‘van iedere vorm van terrorisme of van idealen die daartoe aanjagen’.

Strafrechtelijke grens

De nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, het ministerie en de gemeente besloten de informatie over het Cornelius Haga naar buiten te brengen om ouders ervan te weerhouden hun achtste-groepers de komende weken op de school in te schrijven. Ook het kabinet zit met het Cornelius Haga in de maag. De vrijheid van onderwijs wordt slechts begrensd door het strafrecht. Oftewel: er mag in Nederland veel gezegd en gedaan worden, zolang er geen misdrijven worden gepleegd. Opruiing of ronselen voor de jihad zijn zulke misdrijven, maar vooralsnog is er niemand op de school veroordeeld voor of verdacht van dergelijke zaken.

Maar ook voordat de strafrechtelijke grens is bereikt, kan er sprake zijn van antidemocratisch gedrag of het oproepen tot onverdraagzaamheid. Ook dat moet bestreden worden, vindt het kabinet. Onlangs is daarvoor onder meer een taskforce opgericht: die houdt zich bezig met ‘problematisch gedrag’ en ongewenste buitenlandse financiering. Daarnaast wil het kabinet het eenvoudiger maken om radicale organisaties te verbieden.

Lees ook:

Het ‘Kaukasus Emiraat’, voorloper van het IS-kalifaat

‘Richtinggevende personen’ op het Cornelius Haga Lyceum verkeren volgens de AIVD in een radicale omgeving. Tussen 2009 en 2012 hadden zij banden met de terroristische organisatie het ‘Kaukasus Emiraat’. Die beweging was in veel opzichten een voorloper van het latere IS.

Amsterdam worstelt met ‘terreurschool’

Amsterdam grijpt in bij het met terreur in verband gebrachte Cornelius Haga Lyceum. Maar de mogelijkheden daartoe zijn beperkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden