Wat een teleurstelling: Robèrt van Heel Holland Bakt bakt zijn brood met gist in plaats van zuurdesem

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Wie wist dat er in België een internationale zuurdesembibliotheek is? Ik kwam er achter door het televisieprogramma Brood van Robèrt van Beckhoven, dat momenteel op donderdagavond wordt uitgezonden op omroep Max.

In deze zuurdesembibliotheek bewaren ze zuurdesems uit de hele wereld, van Peru tot Australië en van Denemarken tot Oisterwijk. Robèrt had de grote eer dat de zuurdesem die hij gebruikt in zijn bakkerij in Oisterwijk in de collectie van deze bijzondere bibliotheek werd opgenomen.

We hebben Robèrt leren kennen als jurylid van ‘Heel Holland bakt’. Daarin beoordeelt hij vooral zoete taarten en koeken, maar zijn liefde ligt bij brood. Hij is gelauwerd als meester-patissier én als meester-boulanger en dat zijn er niet veel.

Zuurdesem komt bijna niet voor

De boeken van ‘Heel Holland bakt’ worden in Nederland uitgegeven door Kosmos. Daar zijn door de Engelse bedenkers van het oorspronkelijke programma strenge regels aan verbonden. Vandaar dat alle boeken die hier verschijnen gedeeltelijk uit het Engels zijn overgenomen. Daar worden recepten uit het Nederlandse programma aan toegevoegd.

null Beeld Heel Holland Bakt Brood
Beeld Heel Holland Bakt Brood

Bij Kosmos zullen ze gedacht hebben dat het sterke merk Heel Holland bakt garant staat voor hoge verkoopcijfers, dus is er nu ‘Heel Holland bakt brood’ verschenen met daarin recepten van Robèrt. De overige recepten zijn van de hand van de Engelse Linda Collister; de receptuur is prima, maar wie welk recept heeft geschreven wordt in het boek niet duidelijk gemaakt.

Gaat het (tot nu toe in ieder geval) in zijn televisieprogramma over de schoonheid van het gebruik van zuurdesem, in het boek komt het hele verschijnsel zuurdesem op één recept na niet voor. In dat ene recept wordt imitatiezuurdesembrood gemaakt, waar ook een zakje instantgist aan wordt toegevoegd. Het enige verschil met de andere recepten is dat het deeg 24 uur langer de tijd krijgt om te rijzen.

Geen achtergrondinformatie of uitgebreide uitleg

Ik ben dus teleurgesteld in het boek. Het verschijnt gelijktijdig met de uitzendingen op televisie, maar heeft er helemaal niks mee te maken. Ik had gehoopt op een uitgebreide uitleg over het zelf maken van desem en over de verschillen tussen desem uit Peru, Denemarken en Oisterwijk. Maar niet dus, alleen zakjes instantgist, en dat maakt het tot een broodboek waar er toch zo langzamerhand wel veel van in omloop zijn.

Door het hele boek staan de tips van Robèrt, bij het Turks olijvenbrood staat als tip dat het werken met gist de kans op een mooi lekker brood aanmerkelijk vergroot. Hij adviseert de thuisbakker dan ook om gist te gebruiken in plaats van desem. De uitdaging is begonnen; het begin van mijn eigen zuurdesem staat nu op het aanrecht.

Heel Holland bakt brood
Robèrt van Beckhoven en Linda Collister
Uitgeverij Kosmos €20,
***

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden